Hopp til hovedinnholdet

Er det stor sjanse for å få herpes ved at kjæresten min og jeg slikker hverandre?

Jente 16 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg er ei jente på 16 som eg bi fil. Jeg er så heldig at jeg har en kjæreste som også er jente, hun er 17 og vi har sammen bestemmt at vi vil utforske hverandre mer enn vi har gjort til nå. Spørsmålet mitt er derfor om der er ganske stor sjangse for å få herpes om jeg/hun slikker meg/hun? Og vil mine foreldre kunne lett se det? For jeg har ikke kommet ut til de enda..

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Tusen takk for spørsmålet ditt, jente 16 år!

Så flott at du har funnet ut at du er bifil og at du har en kjæreste som du er glad i! 

Kjønnssykdommen herpes kan smitte ved oralsex. Men en av partene må jo være smittet. Har kjæresten din herpes på kjønnsorganet? Dersom dere vet at ingen av dere er smittet med herpes tidligere vil dere ikke få det ved å slikke hverandre.

Dersom kjæresten din har herpes på kjønnsorganet og du slikker henne, kan du få kjønnsherpes på lepper og i munn. Det samme gjelder dersom du har forkjølelsessår (herpes på munnen) og slikker kjæresten din, kan hun få herpes på kjønnsorganet.

Det finnes måter å beskytte seg på for jenter som skal ha jentesex. Smitte kan skje via direkte hudkontakt og kroppsvæsker, derfor kan du beskytte deg selv og partner ved bruk av noe som heter slikkelapp. Denne plastikklappen kan legges over det området du ønsker å beskytte, klitoris/ anus, dersom du ønsker å slikke noen eller utføre oralsex.

Et herpesutbrudd på kjønnsorganet vil kunne skjules med undertøy og bukser. Så dine foreldre vil ikke kunne se det dersom de ikke ser deg naken. Et herpesutbrudd på munnen vil åpenbart synes. 

Mer informasjon om herpes og eventuelt testing av herpes får du på helsestasjon for ungdom der du bor.

Håper dette var svar på det du lurte på!

Vennlig hilsen helsesøster

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Oralsex og munnsex?

Par kysser (colourbox.com)

Lurer du på hva som er forskjellen på oralsex og munnsex? Har du lyst til å forsøke oralsex med partneren din, men vet ikke hvordan? Kanskje kan du finne forklaring og noen tips her.

Les mer

Herpes – munnherpes og kjønnsherpes

Herpes

Herpes er vanligere enn du tror. Rundt 80 % av befolkningen i Norge kan være smittet med et herpesvirus. Mange er smittet uten at de noen gang får utbrudd med sår.

Les mer

Helsestasjon for ungdom

Gutt hos legen (colourbox.com)

Helsestasjon for ungdom er et GRATIS tilbud til ungdom. Der kan du få veiledning om prevensjon og seksuell helse. Du kan også kan få hjelp innenfor psykisk helse og svar på andre helsespørsmål.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Sex
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om sex