Hopp til hovedinnholdet

Er det normalt at jeg føler meg ekkel og rar etter orgasmen?

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei. Hver gang jeg er kåt og onanerer så føles det godt, men med en gang etter jeg får orgasme så føles det ekkelt og rart og at jeg ikke vil gjøre dette flere ganger. Er dette vanlig? Jeg er redd for at det kommer til å skje når jeg har sex også? Jeg får raskt orgasme og er derfor redd for at om jeg får orgasme før partneren min kommer jeg til å trekke meg fra resten av samleie fordi jeg føler meg ekkel og skitten.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for at du skriver inn til ung.no.

Først vil jeg si at å beføle seg selv, onanere, er helt vanlig og faktisk lurt og sunt å gjøre. Onani er en måte å utforske, bli kjent med og skjemme bort sin egen kropp på. Å utvikle sin egen seksualitet er en prosess.

Onanering er også sunt i forhold til at hjerte og kretsløpet blir styrket, kroppen utskiller lykkehormoner, stimulerer immunforsvaret positivt, opprettholder sexlysten og reduserer angst og depresjoner. 

Så det er flott at du gjør dette, og at du får orgasme!

Det er ikke nødvendigvis noe rart i at du får en følelse av det er ekkelt og rart etter at du har onanert. Det du beskriver, er faktisk ikke så uvanlig. Når man har orgasme skjer det en utladning i kroppen, både fysisk og psykisk. Orgasmen bygger seg opp via hormoner og nerveimpulser som påvirker kroppen blant annet slik at pulsen stiger, blodtrykket øker og muskelspenningen blir høy. Så når den er over, vil pulsen og blodtrykket synke relativt raskt, muskelspenningen forsvinner fort og kroppen vil oppleve en fullstendig avslapning.

For noen fører det til at de sover omtrent momentant, mens andre kan ligge rolig å kjenne på tilfredshet og glede. Og mange kan oppleve det slik du forklarer - føle det ekkelt og rart. Det kan også variere fra gang til gang hvordan du opplever det, og ikke minst kan den stemningen du er i før den seksuelle aktiviteten begynner, påvirke hvordan du føler deg etter på.

Dette er uansett ikke noe du kan styre, men det viktigste å vite er at det ikke er noe galt med deg. Neste gang du får denne følelsen kan du forsøke å skyve den ekle følelsen bort med å tenke at det du har gjort er sunt og det var godt. På sikt vil hjernen din heller tenke dette enn å la den ekle følelsen få dominere.

Det er ingen grunn til at du skal begynne å frykte hva som kan skje den dagen du skal ha sex med en annen person. Det vil sannsynligvis også variere da, men du vil bli påvirket av den andre og følelsene du har for personen - dermed vil opplevelsen også uansett bli noe annet enn når du nå onanerer alene. 

Om du ønsker å bli mer kjent med din egen kropp, kan du kanskje ha nytte av å lese: "Din kropp er skapt til glede".

Lykke til med utforskningen av kroppen din.

Hilsen Sexologen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Sex og nytelse

Par (colourbox.com)

Mange gruer seg for å ha sex med en annen, enten det er for første gang eller første gang med ny partner. Usikkerhet og bekymringer kan legge en demper på opplevelsen, og kanskje hindre deg i å ha sex. Hvordan ha sex til glede og nytelse?

Les mer

Sex som DU vil

Trist jente ligger på senga (colourbox.com)

Sex kan være deilig, energigivende og styrkende dersom alt stemmer, begge har lyst og forholdet er godt og trygt. I andre situasjoner kan sex bli helt feil, ødeleggende og vondt.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Sex
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om sex