Hopp til hovedinnholdet

Jeg er litt rød på penishodet, og det klør litt. Ligger ett lite hvitt lag på penishodet, vasker de vekk, men kommer tilbake etter noen dager.. Va kan dette være? 

Gutt 17 år
 

Spørsmål

Hei jeg er en gutt på 17år, jeg å kjæresten min hadde sex for ca 3mnd siden uten problemer, men så fikk hun veldig vondt siste gangen, å hadde problemer med det.. i hadde sex igjen får noen dager siden med kondom, men den ene sprakk.. så byttet den Jeg merket noen dager etter at jeg begynte å vær rød å irritert på penishodet, de svir ikke ellernoe som helst, klør kanskje litt iblandt, men ikke verre. Ligger ett lite hvitt lag på penishodet, vasker de vekk, men kommer tilbake etter noen dager.. Va kan dette være? Å kan hun har vært utro? Siden dette aldri har skjedd før?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei, og takk for t du skriver til ung.no!
 

Plagene dine på penis er nok ingen kjønnsykdom. Det røde, og at det klør kan handle om at du har blitt litt sår av friksjonen når dere har hatt sex, du kan ha reagert på kondomet, eller du kan ha fått en soppinfeksjon.

Røde prikker eller felter på penishodet som ikke er hevelser, men som ligger flatt mot huden/slimhinnen, er som oftest en antydning til soppinfeksjon. Noen ganger kan huden på penishodet bli tørr eller den kan bli fuktig og det kan sprekke og lage sår. Man kan også få hvitt belegg, bli hoven og det kan klø kraftig. Noen får kraftige symptomer, mens andre får svært lite symptomer.

Grunnen til at det utvikler seg soppinfeksjon kan være at det blir færre bakterier som normalt er tilstede på huden og på penis. En svært vanlig årsak til slike soppinfeksjoner er overdreven vask med sterke såper eller bruk av antibiotika. Man anbefaler derfor å vaske seg en gang om dagen og at man ikke vasker med annet enn vann, eventuelt intimoljer. Sopp er ikke noe vi kaller en smittsom sykdom, men man ser at har jenta soppinfeksjon kan fast partner også bli plaget med dette. Soppinfeksjoner kan også oppstå uten at vi kan forklare hvorfor.

Hvis du tror dette er soppinfeksjon så kan du først og fremst prøve å vente i 4 - 5 dager for å se om det bedrer seg av seg selv, noe det gjør i mange tilfeller. Hvis dette ikke hjelper, kan du kjøpe Canesten på apoteket og smøre deg 2 ganger om dagen i en uke.

Hvis man fortsatt har symptomer etter en uke, er det muligheter for at dette er noe annet, og man bør dra til legen for å ta en sjekk. Hvis det er soppinfeksjon kan det være legen ber deg forsøke en sterke krem som heter Daktacort. Denne skal brukes 2 ganger om dagen, men ikke mer enn 5-7 dager.

Hvis man har svie på penis, røde felter eller nupper som stikker ut, så kan det noe annet og det er da anbefalt å dra til fastlegen eller helsestasjon for ungdom (som er gratis) for å se hva dette kan være. 

Det hvite belegget på penis kan også være smegma. Alle gutter har smegma, og kroppen produserer det hele livet, uansett om du vasker eller ikke. Det går ikke an å gjøre noe med det.

Smegma er til for å holde huden på penis myk og smidig.

Skyller man penis 1-2 ganger daglig pleier det ikke å bli så mye smegma. Du trenger ikke å bruke såpe nedentil, det holder lenge med vann.

Lykke til!

Vennlig hilsen Helsesøster

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hva kan man forvente av seg selv og kjæresten i et forhold?

Kjærester (colourbox.com)

Kjærlighet er fylt med forventninger og håp. Men hvordan vet man om man forventer for mye? Hva bør man forvente av en kjæreste, og hva kan man forvente av seg selv?


Skrevet av ungdomsredaksjonen

Les mer

Smerter ved samleie, hva kan det være?

Kvinne med smerter (colourbox.com)

Mange skriver til oss om at de har smerter eller ubehag ved samleie. Det kan være ulike årsaker. Det er mulig å finne ut av det og finne løsning på problemet.

Les mer

”Gutteplager” – små og større plager fra penis og i underlivet

Gutt ser på underliv (colourbox.com)

Du ser plutselig noen nupper på penis som du ikke har lagt merke til før. Det klør eller kanskje penishodet er litt rødt? Mye av det som kan føre til bekymring, er helt vanlige små plager som går over av seg selv. Eller endringer som skjer fordi det er slik det skal være!

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Sex
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om sex