Hopp til hovedinnholdet

Hvilken prevensjon er greit å bruke ved første samleie? Bør gutten ha på kondom om vi har oralsex og kan det være fare for smitte av kjønnssykdom? Kan man få sår/kviser i munnen om man er smittet av kjønnssykdom? Er det farlig med analsex?  

Jente 20 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg er en jente på 20 år, og lurer på hvilke prevensjon bør man bruke ved første samleie. Jeg har ikke så mye erfaring når det gjelder samleie og prevensjon og det er akkurat den delen som stopper meg for å ha sex. Kan man bruke angrepille selv om partneren har brukt kondom.. jeg redd for å bli gravid og stresser med det.. Også når man gjør oralsex på en gutt må man slikke penis som har på kondom for å unngå sexsueloverførbareinfeksjon? Eller ta oralsex uten kondom? Hva skjer etter det får man kviser eller sår i munnen? Og hvis man har analsex ødelleger ikke Man endetarmsmuskulaturen? Er det farlig å ha anaalsex? Takk for hjelpen.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei!

Planlegger du å ha sex bør du skaffe sikker prevensjon i forkant slik at du slipper å stresse med faren for graviditet. Når dette hindrer deg fra å ha sex bør du forberede deg ved å skaffe sikker prevensjon. Anbefaler å oppsøke lege, helsesøster eller jordmor for å skaffe prevensjon. Les prevensjonsveileder som legges ved under svaret. Man anbefale ikke å bruke "angrepille" som prevensjon. Nødprevensjon anbefales i utgangspunktet bare  brukt i nødsfall. 

Har du oralsex med en som er smittet med kjønnssykdom kan dette smitte  til munn/svelg. Ved usikkerhet mht. evt. kjønnssykdom bør han ha på kondom også ved oralsex.

Analsex er i utgangspunktet ikke farlig. Men det bør brukes litt tid og glidemiddel for at det skal bli så skånsomt og bra som mulig. Det er ikke noe poeng med analsex hvis det ikke er ønsket og godt for begge parter. Anbefaler uansett  kondom ved analsex. Etter analsex skal penis ikke inn i skjeden siden det da kan komme tarmbakterier i skjeden (i alle fall ikke uten å bytte til ny kondom). Dette kan i så fall gi deg  infeksjon. Les mer om analsex her;  www.ung.no/oss/sex/214443.html

Anbefaler i tillegg å lese vedlagte artikler.

 

Hilsen jordmor, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Prevensjonsvelger: finn rett prevensjon

Finn rett prevensjon på ung.no (colourbox.com)

Det er mange prevensjonsmetoder å velge mellom for deg som er jente, men hva vil være mest riktig for deg? Ung.no har laget en prevensjonsvelger som kan gjøre det lettere for deg å velge.

Les mer

Hva er analsex?

Hva er analsex? (colourbox.com)

Mange har hørt om analsex, men ikke alle vet så mye om det likevel. Hvor vanlig er det, og hvordan foregår det?

Les mer

Oralsex og munnsex?

Par kysser (colourbox.com)

Lurer du på hva som er forskjellen på oralsex og munnsex? Har du lyst til å forsøke oralsex med partneren din, men vet ikke hvordan? Kanskje kan du finne forklaring og noen tips her.

Les mer


Kommentarer fra brukere Kommentarer


Du må fylle inn både navn og tekst for å sende inn skjemaet.

Legg inn en melding!

Obs! Ung.no svarer IKKE på spørsmål i kommentarfeltet. Send inn spørsmål på ung.no/oss

(Kommentaren blir synlig ved redaksjonens godkjenning. HTML-tagger fjernes)

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Sex
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om sex


Quiz: Hva vet du om kultur?

Hvilket av disse er et nettsted og en utstillingsarena for unge mellom 16 og 22 år som er interessert i lyd, bilde, tekst, film, multimedia og scenekunst?