Hopp til hovedinnholdet

Hvordan føler man seg når man er klar for sex?

Jente 16 år
 

Spørsmål

Hei! fant ikke et annet tema til dette.. Men jeg har begynt og snappe med en gutt... vi går på samme skole og har akkurat blitt veldig godt kjent. Problemet er at jeg virkelig liker han.. jeg tenkter på han 24/7... jeg spurte han om vi sku finne på noe sammen ilag en dag, så svarte han kansje... men jeg er litt skeptisk, for han er veldig glad i sex... og jeg er jomfru... Men han er kjempe snill og kjører meg og venninna mi rundt.. men venninna mi liker han også.. Så hvordan føler man seg når man er klar for sex og hvordan kan jeg hinte til han om at jeg liker han uten å si det rett ut? Hilsen trist jente

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente 16 år.
Takk for at du skrev til ung.no
 
Det er ikke så lett å vite om man er klar for å ha sex med en annen. Kanskje kan du tenke gjennom følgende spørsmål og utsagn;
- Er du kjent med og trygg på kroppen din?
- Er du vant til å onanere til orgasme? Hvis du ikke er det, må du kanskje avvente sex med en annen til du har lært deg å nyte kroppen og kjønnet ditt, at du kan onanere til orgasme alene. Når man vet hva man liker kan man forklare det for en partner.
- Føler du deg tankemessig moden nok til å utforske seksualitet med en annen person?
- Hvis man skal utforske seksualitet sammen med en annen må man vite og forstå konsekvensene/hva som kan skje, hvis man gjør det. Dette innebærer blant annet dette med å beskytte seg mot seksuelt overførbare infeksjoner (SOI)/sykdommer og uønsket graviditet. Gutten har hatt sex med andre. Da kan han ha SOI og man må bruke kondom.
- Det er viktig å tenke gjennom hva man vil og ikke vil gjøre. Man burde vite om sine egne grenser og føle seg trygg. Det er viktig å ikke la seg presse til noe man ikke vil. Man kan si nei når man ikke vil. Det er en selv som bestemmer over egen kropp.
- Det er veldig viktig at den man skal utforske seksualitet sammen med har lyst og er klar for det. Det skal være positivt for begge. Hvis en eller begge ikke er klare for det, eller føler seg presset, kan det være en vond opplevelse.
- man starter som oftest med å holde hender, klemme og kysse. Etter hvert tar og føler man på hverandres kropper, først utenpå klærne, deretter innenfor. Når man kjenner seg klar for det kan man ta på hverandres kjønn. Før man kommer så langt kan det ha gått lang tid. Det er viktig å være tålmodig.
- Mange lærer seg å stimulere hverandres kjønn til orgasme før de har samleie. Da blir de trygge på hva den andre liker og de blir trygge på seg selv i situasjonen. da kommer samleie som en naturlig fortsettelse av seksualiteten.
Du skriver at gutten kanskje vil finne på noe sammen med deg. Hvis han liker deg, er forelsket i deg, ville han trolig ikke sagt "kanskje"? 
Det at han kjører deg og venninne din rundt, kan du takke for eller betale bensinpenger for. Du trenger ikke ha sex med han fordi han er snill. 
Du kan snakke med helsesøster på skolen eller på helsestasjon for ungdom om dette. Da får du en fagperson å reflektere sammen med, en som kan komme med gode innspill og spørsmål. Dere kan snakke om forskjellige scenarioer, hva som kan skje, hvis dere har sex, og hvis du bestemmer deg for å ha sex med han, hvordan du kan foreslå det. 
Hvis man er to venner som liker den samme personen, og en av de får ham, eller blir kjæreste med han, kan det gå ut over vennskapet. Kanskje kan du snakke med venninna di om dette? 
Husk at du er viktigst for deg selv og at du skal ivareta deg selv. 
Tenk gjennom hva som er rett for deg. Snakk med helsesøster.

Jeg håper dette er til hjelp for deg og jeg ønsker deg alt godt!

Hilsen helsesøster/sexologisk rådgiver (NACS), ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Sex første gang - Seksuell debut

Par i senga

Når er jeg klar for å ha sex første gang? Det er et spørsmål mange stiller seg.

Les mer

20 tegn på at han/hun liker deg

Forelsket jente (colourbox.com)

Mange opplever stadig følelsen av å være hodestups forelsket, og at det ikke er noe man ønsker mer enn at den du er forelsket i skal føle det samme for deg! Men hvordan vet du om en person liker deg eller ikke?

Av Signe, ungdomsjournalist ung.no

Les mer

Er det greit å mase seg til sex?

Par i en seng (colourbox.com)

Du gleder deg kanskje veldig til å ha sex med kjæresten din, men det å mase om sex kan føre til at kjæresten din føler seg presset til å ligge med deg. Det er aldri greit å presse noen til sex.

Les mer

Forelsket i den samme som bestevennen din?

Hjerte i to (colourbox.com)

Du har lenge vært forelsket i en person. Problemet er at bestevennen din også er forelsket - i den samme som deg! Hva skal du gjøre? Skal du ta hensyn til bestevennen og droppe forelskelsen, eller er det første mann til mølla? Og hva vil i så fall skje med vennskapet?

Les mer

20 tegn på at DU er forelsket

20 tegn på at DU er forelsket

Her på ung.no får vi ofte spørsmål fra unge som lurer på om de selv er forelsket. I denne artikkelen vil du finne 20 tegn som kan tyde på at DU er forelsket!

Av Amalie, ungdomsjournalist, ung.no

Les mer

Hvordan få noen til å like deg

Jente og gutt smiler til kamera (colourbox.com)

Råd for å få noen du liker til å like deg og kanskje til og med bli din kjæreste.

Av Emilie, ungdomsredaksjonen, ung.no

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Helsestasjon for ungdom

Gutt hos legen (colourbox.com)

Helsestasjon for ungdom er et GRATIS tilbud til ungdom. Der kan du få veiledning om prevensjon og seksuell helse. Du kan også kan få hjelp innenfor psykisk helse og svar på andre helsespørsmål.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Sex
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om sex