Hopp til hovedinnholdet

 Kan mye sex gjøre en vagina mindre "trang"?

Jente 18 år
 

Spørsmål

Hei, kan mye sex gjøre en vagina mindre "trang"? Har hørt at fødsel kan påvirke skjeden, men har også hørt at sex (spesielt med en stor penis) kan gjøre skjeden mindre trang permanent til en viss grad, stemmer dette? Har også hørt at etter man mister jomfrudommen så vil vagina aldri bli like stram. Er det sant? Hva er den tryggeste form for prevensjon for å unngå å bli gravid ved ubeskyttet sex? Og hvor trygt er det? Kan en gutt komme inni meg, og jeg unngå å bli gravid? Kan vi plutselig få kjønnsykdommer ved mye/ofte ubeskyttet sex hvis ingen av oss har det? En annen ting, er hvis jeg får sæd i skjeden, hvor lang tid tar det før at sæden kommer ut igjen? Jeg har hørt at sæden kan bli værende i skjeden i noen dager før det renner ut, er det sant?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for spørsmål, det var mange på en gang, men jeg skal forsøke å svare på alle.

Skjeden til kvinner er veldig elastisk, dette betyr at den under samleie tilpasser seg penis sin størrelse. Det er ikke slik at skjeden bli permanent stor etter samleie med en mann med stor penis, den vil trekke seg tilbake til sin opprinnelige størrelse. Det samme gjelder også etter en barnefødsel. Hodet til babyen er jo relativt stort, men kan likevel passere og komme ut av vagina. Etter en fødsel er det ikke slik at skjedeåpningen er stort som et barnehode, den vil heldigvis trekke seg sammen fordi den som nevnt er elastisk.

Det finnes mange gode prevensjonsmidler og sikkerheten er stor ved alle dersom de brukes riktig. Langtidsvirkende prevensjonsmidler som p-stav. spiral og p-sprøyte anses som å være de sikreste da det her er lite brukerfeil. Se forøvrig vedlagte artikkel. Så lenge man bruker prevensjonsmiddelet riktig kan man ha samleie uten kondom, om det var det du tenkte på med ubeskyttet sex. Man kan ikke få en seksuelt overførbar infeksjon av å ha mye sex. Dette er kun mulig å få dersom den ene parten alt er smittet med en kjønnssykdom og så smitter den andre.

Det meste av sæden vil renne ut etter at samleiet er over, men det er riktig som du sier at enkelte sædceller kan bli værende i skjeden en tid etterpå. Nøyaktig hvor lenge, vet jeg ikke. 


 

Vennlig hilsen jordmor, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvordan finner du kunnskap om kjønnsorganet?

Mange lurer på hvordan kjønnsorganer ser ut og hva som er vanlig og normalt. Hva bruker du som hovedkilde for å få mer kunnskap om dette?

Gå til vote

Seksualundervisning

Tegner i skolebok

Få seksualundervisning på en halvtime.Trengs filmen for undervisning på skolen, kan den bestilles fra RFSU

Les mer

Langtidsprevensjon, sikreste beskyttelse mot graviditet

Spiral (shutterstock.com)

P-stav, hormonspiral og kobberspiral gir best beskyttelse mot graviditet, siden de alltid er der og ikke er noe du kan glemme å bruke. Og de kan brukes av de aller fleste. Får du satt dem inn når du er mellom 16 og 22 år har du en gratis, eller svært billig, prevensjon i inntil 5 år.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Sex
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om sex