Hopp til hovedinnholdet

Kjæresten vil ha sex. Jeg har egentlig også veldig lyst på å prøve det.

Jente 14 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg er 14 år og vet ikke helt hva jeg skal gjøre. Jeg ser at kjæresten min som er 16 år, vil ha sex. Jeg har egentlig også veldig lyst på å prøve det men føler ikke at kroppen min er fin eller bra nokk og ar han ikke vil like meg naken. Jeg synes det blir kleint selv om jeg også vil. Det jeg er mest redd for er det at jeg ikke vil at han skal se meg naken. Jeg er også veldig redd for min første gang. Gjør det vondt ? Hva skal jeg gjøre, skal jeg ha sex?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente 14 år.
Takk for at du skrev til ung.no
Kanskje må du tenke gjennom om du er klar til å ha sex? Det er noen ting man burde være klar over når det gjelder det å utforske seksualitet med en annen person.
Man må være på omtrent samme alder og modenhets-nivå. 
Man må kjenne - og være trygg på kroppen sin. Onani er en måte å utforske og nyte sin egen kropp på. Det er vanlig at både gutter og jenter onanerer. Det er sunt. Hvis du ikke e vant til å onanere til orgasme alene, må du lære deg det før du utforsker sex med kjæresten 
Hvis man skal utforske seksualitet sammen med en annen må man vite og forstå konsekvensene/hva som kan skje, hvis man gjør det. Dette innebærer blant annet dette med å ha sikker prevensjon og beskytte seg mot seksuelt overførbare infeksjoner/sykdommer.
Det er viktig å tenke gjennom hva man vil og ikke vil gjøre. Man burde vite om sine egne grenser og føle seg trygg. Det er viktig å ikke la seg presse til noe man ikke vil. Man kan si nei når man ikke vil. Det er en selv som bestemmer over egen kropp. Det skal være positivt for begge det man gjør sammen. Hvis en eller begge ikke er klare for det, eller føler seg presset, kan det være en vond opplevelse.
I de fleste forhold starter man som regel med å holde hender, klemme og kysse. Etter hvert tar og føler man på hverandres kropper, først utenpå klærne, deretter innenfor. Når man kjenner seg klar for det kan man ta på hverandres kjønn. Før man kommer så langt kan det ha gått lang tid. Det er viktig å være tålmodig.
Mange lærer seg å stimulere hverandres kjønn til orgasme før de har samleie. Da blir de trygge på hva den andre liker og de blir trygge på seg selv i situasjonen. Man tilnærmer seg hverandre sakte, i stedet for å gå rett på samleie.
Samleie skal ikke være vondt. Hvis det er vondt er det som oftest fordi jenta ikke er nok seksuelt tent. Da er skjeden tørr og trang. For at samleie skal kunne gi noen gode følelser må jenta først bli seksuelt tent, deretter beholde den seksuelle tenningen under samleie. Da er skjeden våt og utvidet. Den letteste måten å få orgasme på er ved stimuli av den ytre delen av klitoris, også når man har samleie. 
Det er en del som bekymrer seg for kroppens utseende. Kanskje forstår man ikke at kjæresten liker en akkurat som den man er? Begynn å arbeide med å se den fine jenta du er! Si til deg selv det du ville sagt til en venninne. Vær glad i deg selv! 
Kanskje kan du arbeide mer med selvfølelsen? Da vil du bli tryggere på deg selv, du vil føle deg sterkere og du vil kanskje nyte seksualiteten mer?
Du kan snakke med helsesøster på skolen eller på helsestasjon for ungdom. Da får du en fagperson som kan komme med gode innspill og spørsmål, du vil bli bedre kjent med deg selv og du vil bli tydeligere for deg selv, både det du mener og det du står ovenfor når det gjelder valg, hva du vil gjøre og hva du ikke vil gjøre. 


Jeg håper dette er til hjelp for deg og jeg ønsker deg alt godt!

Hilsen sexologisk rådgiver (NACS), ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Sex første gang - Seksuell debut

Par i senga

Når er jeg klar for å ha sex første gang? Det er et spørsmål mange stiller seg.

Les mer

Om selvfølelse og hva du kan gjøre for å bedre den

Gutt i en eng (colourbox.com)

Selvbildet og selvfølelsen påvirkes av mange forskjellige forhold. Når du vet mer om hva som påvirker selvfølelsen din, kan du også jobbe med å gjøre den bedre.

Les mer

Selvtillit på sex og prestasjon

Par i senga (colourbox.com)

Er du sjenert, redd for å ikke være "god nok i senga", eller ikke greie å leve opp til partnerens forventninger. Å bli tryggere på seg selv i slike situasjoner vil gjøre sex til en bedre opplevelse.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Helsestasjon for ungdom

Gutt hos legen (colourbox.com)

Helsestasjon for ungdom er et GRATIS tilbud til ungdom. Der kan du få veiledning om prevensjon og seksuell helse. Du kan også kan få hjelp innenfor psykisk helse og svar på andre helsespørsmål.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Sex
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om sex