Hopp til hovedinnholdet

Jeg har aldri vært kåt, eller hatt sex, er redd for å gå lengre.

Jente 18 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg har aldri vært kåt.. hvertfall ikke som jeg har tenkt over.. Jeg har heller aldri hatt sex, eller hatt noen som helst form for aktivitet. Jeg har klint med noen gutter, men har aldri gått lenger. Forrige gang jeg var på fest begynte jeg å gråte mens jeg klinte med en gutt.. hva er galt med meg? Jeg er redd for å bli sett på som rar og unormal.. Jeg er veldig kosesyk, men får aldri den ekstra kriblende følelsen alle snakker om.. I tillegg er jeg kanskje veldig redd for å gå lenger, da jeg ikke engang klarer å bruke tampong.. somregel får jeg den ikke engang inn i skjeden, men har presset den inn noen ganger, og da gjør det så vondt at jeg rett og slett må ta den ut igjen med en gang.. jeg prøver å fokusere på å slappe av og ikke spenne musklene der nede, og ta meg god tid. Men virker som det er en form for sperre.. Hva kan jeg gjøre? Føler meg veldig unormal, alle vennene mine rundt meg har ingen problemer med noe av dette, så de har ingen tips eller ideer..

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente 18 år.

Takk for at du kontakter Ung.no.

Jeg forstår at du har det vanskelig om du har tanker om at du er unormal fordi du aldri har vært kåt eller hat hatt sex. Samtidig er det forståelig at dine bekymringer om at du er stram i skjeden, vil gjøre deg redd for å slippe fram følelsen av kåthet og lyst. 

Hvis dine tanker om at det er en form for sperre i skjeden, hindrer deg i å tørre å utforske egen seksualitet, anbefaler jeg deg å snakke med lege på helsestasjon for ungdom. Det skal normalt ikke gjøre vondt å sette inn tampong. Og bruk av tampong er med på å utvide skjeden. Les mer om dette i artikkelen jeg legger ved svaret.

Skjeden er i utgangspunktet veldig elastisk og når en er seksuelt opphisset og våt, utvides den og er klar til å gjennomføre et samleie. I noen helt spesielle tilfeller kan skjedekransen være litt stram og kan vanskeliggjøre innsetting av tampong og gjennomføring av penetrerende samleie.

Om det er tilfelle hos deg, kan en lege avgjøre ved en undersøkelse. Hvis det er det som er årsaken til dine plager med å få satt inn tampong, er det enkelt å orden opp i.

Men det er først og fremst viktig å si at det slett ikke er unormalt at en ikke har hatt sex med en annen person når en er 18 år. Det avhenger jo av om en har møtt noen som en tenner på og virkelig har lyst å ha sex med. Og opplevelsen av kåthet er veldig forskjellig fra person til person.

Før du kan dele og ha god seksualitet med en annen person, må du kjenne og være trygg på kroppen din. Det innebærer å ha en god egenseksualitet, - at du onanerer/fingrer og vet hva du liker av seksuelle stimuli.

Onani eller fingring er en måte å utforske og nyte sin egen kropp på. Det er vanlig at både gutter og jenter onanerer. Det er sunt: hjerte og kretsløpet styrkes, kroppen utskiller lykkehormoner, stimulerer immunforsvaret positivt, opprettholder sexlysten og reduserer angst og depresjoner.

Før du har sex med en annen, er å være mentalt eller tankemessig moden vel så viktig som å være fysisk moden for det. Det er viktig å tenke gjennom hva du vil og ikke vil gjøre, med andre ord; at du er klar på egne grenser, at du er trygg som person og at du har god selvfølelse. Er du klar på hvilke grenser du har og føler du deg trygg på deg selv? Det er viktig å ikke la deg presse til noe du ikke vil. Du kan si nei når du vil. Du bestemmer selv over kroppen din.

Når du føler deg moden for det og du har funnet en du er trygg på og opplever at det er tillit og nærhet mellom dere, kan dere begynne utforskningen av seksualiteten med hverandre.

De fleste i et forhold følger såkalt seksuelle script; man holder hender, klemmer og kysser. Etter hvert tar og føler man på hverandres kropper, først utenpå klærne, deretter innenfor. Når man kjenner seg klar for det kjenner man på hverandres intime soner, bryst og kjønnsorganer. Før man kommer så langt kan det ha gått lang tid.

Sex skal være en positiv opplevelse for dem som er involvert. Hvis en eller begge parter ikke er klare for det, eller føler seg presset, kan det bli en dårlig opplevelse.

Bruk masse tid, bli kjent med deg selv og den du vil ha samleie med, og vit at dere begge har lyst. Da er sjansen stor for at det blir en positiv opplevelse.

Sjekk ut de artiklene jeg legger ved svaret og ta en prat med helsesøster på helsestasjon for ungdom om du trenger mer informasjon. Du kan også benytte deg at Sex og samfunns anonyme chattefunksjon.

 

Vennlig hilsen Helsesøster, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Ulik kåthet – forskjell i seksuell lyst

Par har problemer i senga (colourbox.com)

Hvor mye lyst man har på sex, kan være ulikt. Hvis en av partene i et forhold ønsker å ha mye seksualitet, mens den andre ikke har så stor seksuell lyst, kan det bli problemer i parforholdet.

Les mer

Hva gjør at du blir kåt?

Jente biter seg i leppa (colourbox.com)

Hva som gjør at vi blir kåte varierer veldig fra person til person, men de fleste har noe som tenner dem litt ekstra seksuelt. Noen opplever at de sjelden blir kåte, mens andre føler seg nærmest kåt hele tiden. Alt sammen er like normalt.

Les mer

Spørsmål om onani? Les vår ABC om å oppnå orgasme med hånd

ABC for å oppnå orgasme på egenhånd (ung.no)

Å greie onanere og få orgasme selv eller å greie å hjelpe partneren til en god orgasme, er en fin kunst å kunne. Her finner du litt kunnskap som er nyttig for å forstå og kjenne kjønnsorganene bedre og dermed å mestre onanikunsten bedre.

Les mer

Sex første gang - Seksuell debut

Par i senga

Når er jeg klar for å ha sex første gang? Det er et spørsmål mange stiller seg.

Les mer

Chat om seksualitet og få svar om prevensjon i chatbot

Sex og samfunn

Lurer du på noe om seksualitet, seksuell helse eller prevensjon? Da kan du få svar på chat med fagpersoner eller chatbot'en på Sex og samfunn.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Sex
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om sex