SVAR
Besvart 23.08.2018 00:21:22
Spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt.
Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
Se spørsmål og svar som ligner for nyere spørsmål.
Hei jente 19 år!
Takk for at du skriver til ung.no!
Det er som du sier helt normalt å blø under de første samleiene og noen får vondt etterpå. Fint at du ble kåt og vår og hadde en grei opplevelse av det første samleiet. Gutter blir ikke alltid tent med en gang, og de kan også være usikre de første gangene eller med ny partner. Det er derfor ikke unormalt om det tar litt tid før penis blir stiv.
Hvis du bruker p-piller og har fast partner trenger du ikke bruke kondom. Tar du pillen hver dag til omtrent samme tid er du godt beskyttet mot graviditet. Noen legger litt på seg av p-piller, mens andre gjør det ikke. Det er veldig individuelt om og hvilke bivirkninger man kan få. P-piller er godt utprøvd og for de fleste helt trygt å bruke. Det har noen bivirkninger, og i familier med økt tendens til blodpropp, er det ikke anbefalt å bruke hormonell prevensjon med østrogen. Legger ved en oversikt over ulike prevensjonsmetoder.
Du forteller at du er redd for å forteller foreldrene dine at du ikke er jomfru lengre. Du er 19 år og voksen nok til å være seksuelt aktiv. Sexlivet er privat og du trenger ikke fortelle eller rapportere det til dem. Hvis du sier du har en kjæreste vil de antagelig skjønne det, men det er egentlig ikke noe de har noe med lengre.
Vennlig hilsen jordmor ung.no
Jeg synes også du bør lese:
attach_file
Langtidsvirkende prevensjonsmetoder som p-stav, hormonspiral og kobberspiral er prevensjonsmidler som alltid er der. Du kan verken glemme det eller bruke det feil.
Les mer
attach_file
Det finnes mange forskjellige prevensjonsmetoder og det kan være vanskelig å velge blant dem. I denne oversikten kan du finne den prevensjonen som passer best for deg.
Les mer
attach_file
Når er du klar for å ha sex for første gang? Det er et spørsmål mange stiller seg.
Les mer
attach_file
Helsestasjon for ungdom er et gratis tilbud til ungdom. Der kan du få veiledning om prevensjon og seksuell helse. Du kan også få hjelp innenfor psykisk helse og svar på andre helsespørsmål.
Les mer