SVAR
Besvart 02.11.2018 14:33:55
Spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt.
Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
Se spørsmål og svar som ligner for nyere spørsmål.
Hei jente 13 år.
Takk for at du skrev til ung.no
Det er virkelig trist å lese at du som 13 åring opplever sexpress! Når man er 13 år er man fremdeles et barn selv om man er tenåring. Når man er 13 år skal man få lov til å ha kroppen sin i fred, ta tid til å bli kjent med de endringene som puberteten medfører og man skal få lov til å utvikle seg, både tankemessig og fysisk, uten å oppleve sexpress.
Du må snakke med en voksen du stoler på om dette. Du kan snakke med foreldrene/de foresatte. Hvis det er vanskelig, kan du snakke med helsesøster på skolen eller på helsestasjon for ungdom. Hvis de er vanskelig å forklare kan du vise utskrift/skjermbilde av det du har skrevet og svaret her. Da slipper du å si så mye.
Mens du venter på hjelp kan du henvise til loven om seksuell lavalder. Se den vedlagte artikkelen om dette. Da kan du, med loven, avvise alle forsøk på å få deg til seksuelle handlinger. Hvis dette ikke hjelper er det veldig viktig at du raskt snakker med en voksen. Du har rett til å få ha kroppen din i fred! Se også den vedlagte artikkelen om seksuell trakassering.
Snakk med en voksen så snart du kan!
Jeg håper dette er til hjelp for deg og jeg ønsker deg alt godt!
Hilsen sexologisk rådgiver (NACS), ung.no
Jeg synes også du bør lese:
attach_file
Den seksuelle lavalderen i Norge er 16 år. Den skal beskytte barn og unge mot overgrep fra voksne. Den skal også beskytte barn og unge mot å ha sex før de er klare for det.
Les mer
attach_file
Har du blitt klådd på ufrivillig, blitt kalt hore, horebukk eller andre seksuelle skjellsord? Dette regnes som seksuell trakassering og er ikke greit.
Les mer
attach_file
Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.
Les mer
attach_file
Helsestasjon for ungdom er et gratis tilbud til ungdom. Der kan du få veiledning om prevensjon og seksuell helse. Du kan også få hjelp innenfor psykisk helse og svar på andre helsespørsmål.
Les mer