Hopp til hovedinnholdet

Er det lov at en 15 åring og en 19 åring har sex sammen?

Jente 15 år
 

Spørsmål

Jeg på 15 og en gutt på 19 har tenkt til å sex. Vi bor langt unna hverandre, har aldri møtt hverandre før og begge har lyst. Er det lov at en 15åring og en 19åring har sex sammen? Hvorfor kan jeg anmelde han, og er det egentlig nødvendig?

Besvart 09.11.2018 15:50
 

Svar
Hei jente 15 år.
Takk for at du skrev til ung.no
Det er ikke lov at dere har sex. Det er fordi du er under den seksuelle lavalder som er 16 år. Loven skal beskytte barn og ungdom mot overgrep fra voksne. Den beskytter også barn og ungdom mot å ha sex før de er klare for det fysisk og psykisk.
Du kan ikke med hensikt møte en som du i ettertid har tenkt å anmelde! Det vil være både etisk og moralsk uansvarlig. Du trodde kanskje at måtte anmelde han hvis dere hadde sex? Det må du altså ikke, men du kan det, hvis han gjør noe som du ikke vil.
Det første du må spørre deg selv om, er om du er klar til å ha sex med en fremmed mann. I de fleste forhold starter man som regel med å bli godt kjent som de personene man er. Man gjør ting sammen, snakker med hverandre og finner ut om dette er noe en vil stase på. Hvis man bestemmer seg for at dette er noe en vil, starter en med å holde hender, klemme og kysse. Etter hvert tar og føler man på hverandres kropper, først utenpå klærne, deretter innenfor. Når man kjenner seg klar for det kan man ta på hverandres kjønn. Før man kommer så langt kan det ha gått lang tid. Det er viktig å være tålmodig. 
Hvis du bestemmer deg for å møte ham, må du møte han et sted der det er mange mennesker, slik at du forsikrer deg om at han er den han sier å være. Hvis du drar til hjemmet hans, overlater du all makt til ham. Gutter er sterkere enn jenter og denne gutten er en voksen mann i og med at han er 19 år. 
Kanskje kan du tenke gjennom det følgende:
Man må være på omtrent samme alder og modenhets-nivå. Mellom dere er det fire år. Det er mye i den alderen du er i nå. Når du blir eldre vil ikke fire år bety så mye som det gjør nå.
Man må kjenne - og være trygg på kroppen sin. Onani er en måte å utforske og nyte sin egen kropp på. Det er vanlig at både gutter og jenter onanerer. Det er sunt. Hvis du ikke er vant til å onanere til orgasme alene, må du kanskje lære deg det for på kunne ha god sex med en annen?
Hvis man skal utforske seksualitet sammen med en annen må man vite og forstå konsekvensene/hva som kan skje, hvis man gjør det. Dette innebærer blant annet dette med å ha sikker prevensjon og beskytte seg mot seksuelt overførbare infeksjoner/sykdommer.
Det er viktig å tenke gjennom hva man vil og ikke vil gjøre. Man burde vite om sine egne grenser og føle seg trygg. Det er viktig å ikke la seg presse til noe man ikke vil. Man kan si nei når man ikke vil. Det er en selv som bestemmer over egen kropp. Hvis en eller begge ikke er klare for det, eller føler seg presset, kan det være en vond opplevelse.
Tenk gjennom hva som er rett for deg. Du er viktigst for deg selv og du skal ivareta deg selv. 
Du kan snakke med helsesøster på skolen eller på helsestasjon for ungdom om dette. Hvis det er vanskelig å forklare, kan du ta med utskrift/skjermbilde av det du har skrevet og svaret her. Da vil du få mulighet til å reflektere over dette og hva som er best for deg. 


Jeg håper dette er til hjelp for deg og jeg ønsker deg alt godt

Hilsen sexologisk rådgiver (NACS), ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Sex første gang - Seksuell debut

Par i senga

Når er jeg klar for å ha sex første gang? Det er et spørsmål mange stiller seg.

Les mer

Seksuell lavalder - hva sier loven?

Par i senga (colourbox.com)

Den seksuelle lavalderen i Norge er 16 år. Den skal beskytte barn og ungdom mot overgrep fra voksne. Den beskytter også barn og ungdom mot å ha sex før de er klare for det fysisk og psykisk.

Les mer

Aldersforskjell i kjæresteforhold

Kjærester holder rundt hverandre (colourbox.com)

Er det sånn at kjærlighet ikke kjenner noen alder? Eller er det en utfordring at en kan gå på byen og ikke den andre? Kan det gå bra i et kjæresteforhold med stor alderforskjell, og hva er eventuelt utfordringene?

Skrivet av Hege, ungdomsjournalist i ung.no

Les mer

Slik er du trygg og smart på nett

Trygg på nett (colourbox.com)

Internett er åpent for alle, og det er fort gjort å støte på ubehagelige personer eller innhold. Følg denne huskelista for å beskytte både deg og dine venner på nett!

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Helsestasjon for ungdom

Gutt hos legen (colourbox.com)

Helsestasjon for ungdom er et GRATIS tilbud til ungdom. Der kan du få veiledning om prevensjon og seksuell helse. Du kan også kan få hjelp innenfor psykisk helse og svar på andre helsespørsmål.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Sex
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om sex