Hopp til hovedinnholdet

Er det ulovlig å ha sex med en jente under 16, hvis begge vil?

Jente 14 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg begynner å føle meg «type kåt» ganske ofte. Jeg har ingen kjæreste, men snapper mye med en gutt over nett. Vi sender hverandre bilder, og stoler på hverandre. Han er litt eldre enn meg, men fortsatt innafor. Vi ønsker å møtes snart, en stor del er fordi vi har lyst på hverandre. Jeg har aldri hatt sex før og har ikke peiling på hvordan man gjør det eller når d er greit å gjøre det. Er d ulovlig for en gutt å ha sex med en jente som er under 16, hvis begge er helt sikre på at d er dette de vil? Og noen tips til hvordan man har sex?

Besvart 11.01.2019 22:21
 

Svar
Hei jente 14 år.

Jeg forstår at dere er nysgjerrige og ønsker å utforske deres seksualitet og at det er spennende å ha kontakt.

Og jeg ser at du sier at dere sender hverandre bilder og stoler på hverandre. Dette har jeg forstått er ikke så uvanlig, samtidig får vi ofte spørsmål om dette temaet, der forholdet til den en stolte på endres. Forhold tar slutt, en blir sint på hverandre, kommer i konflikt eller andre ting. Da kommer bekymringene om hva som kan skje med bildene en har sendt til hverandre. Så tenk deg godt om og les de artiklene jeg legger ved svaret.

Jeg forstår også at du lurer på om det er en aldersgense for å ha sex, når en vet at loven sier at den seksuelle lavalder er 16 år, men samtidig vet at noen unge under 16 også har sex.

At den seksuelle lavalder i Norge 16 år, betyr at en person over 16 år kan bli straffet for å ha sex med en person under 16 år. Den seksuelle lavalderen er lovbestemt, og skal beskytte barn og unge mot overgrep fra voksne. Og for at unge skal ha sex før de er modne for det. Det er kun den voksne over 16 år som er ansvarlig og som kan straffes.

Loven sier at straff for seksuell omgang med noen under 16 år, kan falle bort hvis de som har sex er jevnbyrdige (like) i alder og utvikling. Det vil si at ungdommene må være nær hverandre i alder og i utvikling, både kroppslig og mentalt. Er det tilfelle i deres situasjon? 

Det er ikke vanlig at ungdommer blir straffet for dette. For å bli straffet, må politiet få vite om det ved en anmeldelse eller på andre måter. Når to jevnaldrende har sex, og det er frivillig for begge parter, er dette vanligvis en privatsak som ingen andre har noe med. Noen ganger har foreldre anmeldt dette til politiet. Det kan også skje at en av ungdommene anmelder fordi de har følt at det ikke var frivillig.

Men før du kan dele og ha god seksualitet med en annen person, må du kjenne og være trygg på kroppen din. Det innebærer å ha en god egenseksualitet, - at du onanerer/fingrer og vet hva du liker av seksuelle stimuli.

Onani eller fingring er en måte å utforske og nyte sin egen kropp på. Det er vanlig at både gutter og jenter onanerer. Det er sunt: hjerte og kretsløpet styrkes, kroppen utskiller lykkehormoner, stimulerer immunforsvaret positivt, opprettholder sexlysten og reduserer angst og depresjoner.

Før du har sex med en annen, er å være mentalt eller tankemessig moden vel så viktig som å være fysisk moden for det. Det er viktig å tenke gjennom hva du vil og ikke vil gjøre, med andre ord; at du er klar på egne grenser, at du er trygg som person og at du har god selvfølelse. Er du klar på hvilke grenser du har og føler du deg trygg på deg selv? Det er viktig å ikke la deg presse til noe du ikke vil. Du kan si nei når du vil. Du bestemmer selv over kroppen din.

Når du føler deg moden for det og du har funnet en du er trygg på og opplever at det er tillit og nærhet mellom dere, kan dere begynne utforskningen av seksualiteten med hverandre. 

De fleste i et forhold følger såkalt seksuelle script; man holder hender, klemmer og kysser. Etter hvert tar og føler man på hverandres kropper, først utenpå klærne, deretter innenfor. Når man kjenner seg klar for det kjenner man på hverandres intime soner, bryst og kjønnsorganer. Før man kommer så langt kan det ha gått lang tid.

Sex skal være en positiv opplevelse for dem som er involvert. Hvis en eller begge parter ikke er klare for det, eller føler seg presset, kan det bli en dårlig opplevelse.

Bruk masse tid, bli kjent med deg selv og den du vil ha samleie med, og vit at dere begge har lyst. Da er sjansen stor for at det blir en positiv opplevelse.

Og husk å bruke sikker prevensjon 

Ønsker du mer informasjon, anbefaler jeg deg å ta en prat med helsesykepleier på skolen, eller benytt deg av Sex og Samfunns anonyme chattefunksjon.

Sjekk også ut de artiklene jeg legger ved svaret.

Håper dette var svar på ditt spørsmål og ønsker deg alt godt 

Vennlig hilsen Helsesykepleier, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Sex og aldersgrenser

sex - illustrasjon

Den seksuelle lavalderen i Norge er 16 år. Denne aldersgrensen er satt for å sikre at voksne ikke skal ha sex med personer under 16 år, og for at barn og ungdom ikke skal debutere seksuelt før de er klare for det psykisk og fysisk.

Les mer

Sex med en venn

Vennesex (colourbox.com)

Har du sex med en person du ikke kaller for kjæreste? Det er ikke uvanlig. Slike forhold bør også følge noen regler for å forhindre at en av dere blir såret. De viktigste kan du lese mer om nedenfor.

Les mer

Å dele andres nudes er #ikkegreit

Å dele andres nudes er ulovlig

#ikkegreit er en kampanje som retter fokus mot overgrep og krenkelser blant unge. Årets tema er deling av nakenbilder, og på ung.no/ikkegreit finner du info om GIFs, artikler og filmer om temaet.

Les mer

Hva gjør at du blir kåt?

Jente biter seg i leppa (colourbox.com)

Hva som gjør at vi blir kåte varierer veldig fra person til person, men de fleste har noe som tenner dem litt ekstra seksuelt. Noen opplever at de sjelden blir kåte, mens andre føler seg nærmest kåt hele tiden. Alt sammen er like normalt.

Les mer

Er det straffbart å sende nudes?

Gutt tar bilde av lettkledd jente (colourbox.com)

Noen synes det er spennende å sende naken- og lettkledde bilder. Men hva er egentlig lov å sende? Og er det ok å dele bilder og filmer videre med andre?

Les mer

Sex første gang - Seksuell debut

Par i senga

Når er jeg klar for å ha sex første gang? Det er et spørsmål mange stiller seg.

Les mer

Chat om seksualitet og få svar om prevensjon i chatbot

Sex og samfunn

Lurer du på noe om seksualitet, seksuell helse eller prevensjon? Da kan du få svar på chat med fagpersoner eller chatbot'en på Sex og samfunn.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Sex
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om sex