Hopp til hovedinnholdet

Hvor lenge kan sædceller leve inne i kvinnekroppen?

Jente 16 år
 

Spørsmål

Hei, Jeg lurte på om hvis man har sex mens man har mensen, og du nærmer deg slutten (ca to dager før mensen er slutt) kan det hende man blir gravid? Og hvor lenge kan sædceller leve/være inni deg?

Besvart 25.06.2019 22:34
 

Svar
Hei, og takk for at du skriver til ung.no!
 

Flere undersøkelser har vist at sædcellene kan overleve inne i kvinnen i opptil syv dager etter samleie – det er også noen undersøkelser som har påvist levende sædceller etter ni dager :-)

Det eneste sædcellene er opptatt av, er å komme seg opp i livmoren og ut i egglederen for å få befruktet et egg. Selv sædceller som befinner seg rett utenfor skjedeåpningen kan finne veien inn og opp til egglederen og bli liggende der i opptil syv dager før den dør. 

Når man er ung og gjennom hele puberteten kan eggløsningen være uregelmessig. Det kan gå fra en uke mellom to eggløsninger til flere måneder. Dette betyr at det ikke finnes noen sikre perioder, selv ikke når man har mensen. 

Bruk derfor alltid kondom ved samleie, også når du har mensen. 

Vennlig hilsen Helsesykepleier, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Mensen - sånn er det

Bind (colourbox.com)

Har du spørsmål om mensen? Lurer du på hva mensen egentlig er, hvor mye blod som kommer eller hva det betyr at den er uregelmessig, eller kanskje lurer du på noe om farge eller lukt eller hva menstruasjonssyklus betyr?

Les mer

Kan jeg ha blitt gravid?

Jente på tog tenker (colourbox.com)

Sikker prevensjon er ikke alltid tilgjengelig når du trenger det. Dere tok en sjanse eller kondomet sprakk. Så kommer redselen for å være gravid.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Sex
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om sex