Hopp til hovedinnholdet

Er det normalt å være jomfru og 18?

Jente 18 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg er en 18 år gammel jente som fortsatt er jomfru. Føler dette er veldig unormalt og føler meg egentlig veldig ubekvem i noen situasjoner. Jeg hsr derfor noen spørsmål. Er det normalt å være jomfru og 18? Hvis jeg skal ha sex med en gutt burde jeg da si det, eller skal jeg bare la det gå? Jeg er redd for at jeg er for trang. Jeg har vært hos gynokolog og tatt sånn ultralyd, hvor det har blitt ført inn en slags dildo i kjeden. Tror du jeg er for trang da? Jeg får også inn 3 fingre, men har veldig små hender. Er det evt. Noe jeg kan gjøre for å utvide hullet? Og til slutt. Når jeg skal ha sex. Hvordan bør jeg gå fram? Takk på forhånd

Besvart 06.09.2019 21:14
 

Svar
Hei jente 18 år. 

Der er normalt å være 18 år og jomfru! 

Vi hører og leser om de som har sex tidligere enn det, og så tror en at alle har sex tidligere, men det er ikke tilfelle! Det viser seg at det er mange som ikke har hatt sex med en annen når de er 18 år.

Seksualvane undersøkelsene som er gjort tidligere viser: I 1987 var gjennomsnittlig seksuell debutalder blant jenter 17,2 år, i 1992 var den 17,5 år, i 1997 var den 17,4 år og i 2002 var den 17,1 år. Dessverre har vi ikke sikre tall i senere undersøkelser, men det er ting som tyder på at seksuell debutalder er i ferd med å øke, etter å ha vært lavere en periode. 

Det kan være at det er bedre å si at en ikke har hatt seksualitet med en annen tidligere. Da slipper en å tenke på at den andre har forventninger til en. Det er lov å være ny! Det er lov å ikke kunne noe en ikke har gjort tidligere! Hvordan skal en kunne noe en ikke har gjort tidligere? Ingen blir toppskårer på første håndballtrening.

Det er endel jenter som bekymrer seg for at skjeden er for trang. I og med at du har tatt ultralyd, og at du får inn tre fingre, vet du at alt er slik det skal være! Tre fingre er annerledes enn en rund penis. Husk bare på at skjeden har evne til å utvide seg så mye at en baby kan komme ut den veien. 

Det er ikke noe en kan gjøre for å utvide skjeden permanent. Når jenta blir kåt blir skjeden våt og utvidet. Når kåtheten går, over blir skjeden igjen trang og tørr. 

Skjeden kjennes litt ruglete ut. Det er fordi den ligger i folder innover. Når foldene strekkes, blir skjeden romslig. 

For å sikre deg at du har kontroll på bekkenbunnsmusklene, kan du få kontroll på disse. Da kan du bevisst slappe av i disse musklene i det penisen føres inn. For å "finne" musklene, kan du, neste gang du tisser, stoppe å tisse, knipe/stramme musklene slik at urinstrålen stopper. Prøv dette flere ganger, og kjenn etter hvilke muskler du bruker. Du strammer innover og oppover. Disse musklene er det du skal arbeide med. Du kan trene akkurat slik du trener andre muskelgrupper; 15 x 3. Stram/knip musklene, hold litt og slapp av. Etter noen uker har du veldig god kontroll på musklene og du kan puste, sakte ut, slappe av i musklene, liksom slippe de ned, i det penisen føres inn.

Jo mindre du stresser med dette, jo bedre vil det gå. Jo bedre kontroll du har på musklene, jo tryggere vil du føle deg. 

Husk å opprettholde seksuell tenning slik at skjeden er våt og dermed utvidet. 

I stedet for å gå rett på samleie er det mange som bruker lang tid før de kommer dit. Mange lærer seg å onanere hverandre til orgasme før de har samleie. Da blir man godt kjente med hverandre, man blir trygge sammen og da kommer ofte samleie som en naturlig fortsettelse av seksualiteten.

Det beste du kan gjøre for den seksuelle helsa di er å glede deg over kroppen og kjønnet, og onanere til orgasme. Da vet du hva du liker og det er lettere å kommunisere det til en partner. Hvis du kun får orgasme ved stimulering av den ytre delen av klitoris må du si det. Det er bare 29 % som får orgasme kun ved penis bevegelser i skjeden. Din nytelse er like viktig som partneres. 

Jeg håper dette er til hjelp for deg og jeg ønsker deg alt godt!

Hilsen spesialist i sexologisk rådgivning (NACS), ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Sex første gang - Seksuell debut

Par i senga

Når er jeg klar for å ha sex første gang? Det er et spørsmål mange stiller seg.

Les mer

Selvtillit på sex og prestasjon

Par i senga (colourbox.com)

Er du sjenert, redd for å ikke være "god nok i senga", eller ikke greie å leve opp til partnerens forventninger. Å bli tryggere på seg selv i slike situasjoner vil gjøre sex til en bedre opplevelse.

Les mer

Kåthet, onanering og orgasme

Gutt med buksene nede (colourbox.com)

I puberteten øker mengden hormoner som gir seksuell lyst - kåthet. Lurer du på noe om kåthet, onanering eller orgasme? Kanskje finner du svaret i denne artikkelen.

Les mer

Spørsmål om onani? Les vår ABC om å oppnå orgasme med hånd

ABC for å oppnå orgasme på egenhånd (ung.no)

Å greie onanere og få orgasme selv eller å greie å hjelpe partneren til en god orgasme, er en fin kunst å kunne. Her finner du litt kunnskap som er nyttig for å forstå og kjenne kjønnsorganene bedre og dermed å mestre onanikunsten bedre.

Les mer

Oralsex og munnsex?

Par kysser (colourbox.com)

Lurer du på hva som er forskjellen på oralsex og munnsex? Har du lyst til å forsøke oralsex med partneren din, men vet ikke hvordan? Kanskje kan du finne forklaring og noen tips her.

Les mer

Jente: -Får ikke orgasme når jeg har samleie.

Blid jente ligger i senga (www.colourbox.com)

Det er vanlig at man ikke får orgasme når man har samleie. Det er en rådende misforståelse at alle jenter nyter penis` bevegelser i skjeden og at dette alene gir dem orgasme. Det er ikke tilfelle.

Les mer

Vanlige samleiestillinger

Hånd på pute (colourbox.com)

Lurer du på hvordan du skal bevege deg når du har samleie? Man kan ikke noe man aldri har gjort tidligere! Man må prøve seg fram, snakke sammen om hva man liker, og øve seg. Her kan du få litt kunnskap som gjør deg tryggere.

Les mer

Prevensjonsvelger: finn rett prevensjon

Finn rett prevensjon på ung.no (colourbox.com)

Det er mange prevensjonsmetoder å velge mellom for deg som er jente, men hva vil være mest riktig for deg? Ung.no har laget en prevensjonsvelger som kan gjøre det lettere for deg å velge.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Helsestasjon for ungdom

Gutt hos legen (colourbox.com)

Helsestasjon for ungdom er et GRATIS tilbud til ungdom. Der kan du få veiledning om prevensjon og seksuell helse. Du kan også kan få hjelp innenfor psykisk helse og svar på andre helsespørsmål.

Les mer

Fastlege

Venteværelse hos fastelegen (foto: ung.no)

Fastlegeordningen gir alle innbyggere i Norge rett til å ha en allmennpraktiserende lege som sin faste lege. Frem til du er 16 år skal besøk hos fastlegen være gratis og etter at du er 16 år kan du selv bytte fastlege.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Sex
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om sex