Hopp til hovedinnholdet

Kan en bli smittet av hiv ved munnsex?

Gutt 20 år
 

Spørsmål

Hei, jeg lurer på. 1, Kan man smitte Hiv med munnsex og hvor mange prosent er det? 2, Kan man smitte Hiv uten sæd og blod?

Besvart 09.09.2019 18:53
 

Svar
Hei gutt 20!

Først av alt, er det ok å vite at de aller fleste som lever med hiv i Norge i dag bruker medisiner for å ha en god helse. Og når en går på riktige medisiner og får oppfølging av lege, er en ikke lenger smittsom  uansett hvilken type sex en har med noen. 

En er aller mest smittsom som hiv positiv de første ukene etter en har blitt smittet av hiv. Det betyr at personer som ikke vet de har hiv, er mest smittsomme siden det kan ta opptil 12 uker etter en har blitt smittet av hiv til det slår ut på en blodprøve. 

Så til spørsmålene dine:

1. Om en blir sugd eller slikket av en person som lever med hiv og som IKKE står på behandling, er det uansett ingen risiko for å bli smittet av hiv.

Om en suger eller slikker en person som lever med hiv og som IKKE står på behandling, er risikoen for smitteoverføring 0,02% - altså nesten ingen risiko i det hele tatt. 

2. En kan altså bli smittet av hiv om en har sex og samleier med en person som har fått påvist hiv og som IKKE står på behandling. Risikoen er størst om en får en penis inn i skjeden eller anus. 

En blir ikke smittet av hiv av vanlig sosial omgang - for eksempel dele toalett, drikke av samme glass, bruke samme håndkle, svømme i svømmebasseng sammen, dele tannbørste. 

Les gjerne vedlagte artikkel om hiv for mer informasjon.

Håper svaret var til hjelp for deg.

Hilsen sexologisk rådgiver - NACS

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Om hiv og aids

To jenter har på seg rød sløyfe - hiv/aids-sløyfe (colourbox.com)

Her kan du lese om hiv, hvordan det smitter og ikke smitter, hvordan du kan beskytte deg mot smitte og hva du kan gjøre om du har utsatt deg for smitte eller allerede er smittet.

Les mer

Bruk kondom for å beskytte deg mot kjønnssykdommer

Kondomer (foto: ung.no)

Kondom er den eneste prevensjonen som beskytter mot seksuelt overførbare infeksjoner. Selv om det brukes hormonell prevensjon, er det viktig med kondom i tillegg for beskyttelse mot infeksjoner.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Sex
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om sex