Hopp til hovedinnholdet

Hadde samleie for første gang. Han var ganske stor og det gjorde vondt.

Jente 18 år
 

Spørsmål

Hei, jeg er en jente på 18 år som hadde sex for første gang. Han var ganske stor og det gjorde vondt, er dette vanlig? Han fingret meg også, og var ganske hardhendt. Jeg oppdaget nå at jeg har et kutt/rift i den ytre kjønnsleppen, er dette noe å bekymre seg over? Det er rundt 1-2 cm langt og hovent.

Besvart 10.09.2019 16:29
 

Svar
Hei jente 18 år. 

Det er noen som får vondt under og etter de første samleiene. Men det skal ikke gjøre vondt å ha samleie. 

Hvis det er vondt er det som oftest fordi jenta ikke er nok seksuelt tent/kåt. Da er skjeden tørr og trang og friksjonen fra penisen kan lage rifter og sår i den tynne skjedeslimhinna. Hvis gutten raskt presser penisen inn, kan den ytre kjønnsleppen bli dratt innover, og det kan komme en rift. Hvis gutten er hardhendt også når han fingrer, kan det også komme kutt/rift i den ytterste kjønnsleppen. 

For å prøve og unngå at det kommer infeksjon i såret, kan du bade i grønnsåpe-vann. Det renser. Ta litt vanlig grønnsåpe eller medisinsk grønnsåpe som kjøpes på apoteket, i en balje med vann, eller badekar, og sitt der en stund. 

Etterpå kan du klapp/tørke eller bruke føner på svak varme for å tørke skikkelig. 

Dette kan du gjøre to ganger hver dag, hvis du rekker, eller minst en gang hver dag. 

Hvis såret blir varmt, mere hovet og at det er smertefullt, eventuelt at det kommer puss/farget væske ut av såret, må du snakke med fastlegen eller lege på helsestasjon for ungdom. 

For å unngå dette i framtida er det viktig at du er ordentlig seksuelt tent før samleiet og at du beholder tenningen under samleie. Da er skjeden våt og utvidet og det blir plass til penisen. 

Hvis en gruer seg, eller er litt nervøs, er det lett at en ikke klarer å opprettholde den seksuelle tenningen. Da blir skjeden raskt tørr og trang. Hvis en er litt nervøs kan en også ubevisst stramme musklene i bekkenet. Da kan skjeden nesten lukke seg. 

Det er bra å ha god kontroll på musklene i bekkenet. Da kan en bevisst slappe av i disse musklene i det man fører noe inn, liksom "slippe ned" musklene og puste sakte ut. Se artikkelen om ikke å få orgasme når man ha samleie, avsnittet om å trene bekkenbunnsmusklene. 

Husk at skjeden ikke går rett opp, men bakover i omlag 45 graders vinkel. 

Hvis man bruker god tid, blir godt kjente med hverandre er det lettere å bli trygg. Mange lærer seg å onanere hverandre til orgasme med en finger mot den ytre delen av klitoris, en hånd rundt penis eller munn. Da er det også så mye lettere å snakke om seksualiteten, forklare/vise på hvilken måte man får orgasme. Da kommer ofte samleie som en naturlig utforskning av seksualiteten man har sammen. 

Snakk med lege om såret hvis du er i tvil!

Gled deg over kroppen og kjønnet ditt! 

Jeg håper dette er til hjelp for deg og jeg ønsker deg alt godt!

Hilsen spesialist i sexologisk rådgivning (NACS), ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Helsestasjon for ungdom

Gutt hos legen (colourbox.com)

Helsestasjon for ungdom er et GRATIS tilbud til ungdom. Der kan du få veiledning om prevensjon og seksuell helse. Du kan også kan få hjelp innenfor psykisk helse og svar på andre helsespørsmål.

Les mer

Sex første gang - Seksuell debut

Par i senga

Når er jeg klar for å ha sex første gang? Det er et spørsmål mange stiller seg.

Les mer

Sex og nytelse

Par (colourbox.com)

Mange gruer seg for å ha sex med en annen, enten det er for første gang eller første gang med ny partner. Usikkerhet og bekymringer kan legge en demper på opplevelsen, og kanskje hindre deg i å ha sex. Hvordan ha sex til glede og nytelse?

Les mer

Fastlege

Venteværelse hos fastelegen (foto: ung.no)

Fastlegeordningen gir alle innbyggere i Norge rett til å ha en allmennpraktiserende lege som sin faste lege. Frem til du er 16 år skal besøk hos fastlegen være gratis og etter at du er 16 år kan du selv bytte fastlege.

Les mer

Jente: -Får ikke orgasme når jeg har samleie.

Blid jente ligger i senga (www.colourbox.com)

Det er vanlig at man ikke får orgasme når man har samleie. Det er en rådende misforståelse at alle jenter nyter penis` bevegelser i skjeden og at dette alene gir dem orgasme. Det er ikke tilfelle.

Les mer

Kåthet, onanering og orgasme

Gutt med buksene nede (colourbox.com)

I puberteten øker mengden hormoner som gir seksuell lyst - kåthet. Lurer du på noe om kåthet, onanering eller orgasme? Kanskje finner du svaret i denne artikkelen.

Les mer

Oralsex og munnsex?

Par kysser (colourbox.com)

Lurer du på hva som er forskjellen på oralsex og munnsex? Har du lyst til å forsøke oralsex med partneren din, men vet ikke hvordan? Kanskje kan du finne forklaring og noen tips her.

Les mer

Vanlige samleiestillinger

Hånd på pute (colourbox.com)

Lurer du på hvordan du skal bevege deg når du har samleie? Man kan ikke noe man aldri har gjort tidligere! Man må prøve seg fram, snakke sammen om hva man liker, og øve seg. Her kan du få litt kunnskap som gjør deg tryggere.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Sex
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om sex