Hopp til hovedinnholdet

Har kjæreste. Han testet seg for klamydia, den var negativ. Jeg har testet positivt, og ingen av oss har vært utro.

Jente 17 år
 

Spørsmål
Hei :) jeg har en kjæreste og vi har hatt sex sammen i ca. 1år nå. Før vi hadde sex, ba jeg han ta en klamydiatest, testen ble negativ, og jeg tenkte at faren var over. Men denne sommeren merket jeg at jeg fikk utrolig vondt i magen, veldig sterke smerter, derfor dro jeg til legen og de testet meg for klamydia og det viste seg at jeg hadde klamydia. Hverken jeg eller kjæresten min har vært utro, fra den dagen vi møttes har vi vært sammen vær dag, så det er ingen som kunne ha vært utro. Kjæresten min har også testet seg 2 ganger og begge ble negativ, jeg har selv sett resultatet, men skjønner ikke hvordan det er mulig. Jeg har selv bare hatt 1partner tidligere og han var jomfru. Men uansett skjønner jeg ikke hvordan jeg kan ha klamydia og ikke han ?? Tusen takk for svar, uansett :) Hilsen tankefull jente.
Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei, og takk for spørsmål.

Det er vanskelig å gi noen skikkelig forklaring på dette siden det alltid er mange usikre faktorer, så her får du noe generell informasjon:

- Klamydia må man smittes med. Det oppstår ikke helt av seg selv.
- Ubehandlet klamydia går gjerne over i løpet av seg selv i løpet av en stund, gjerne snakk om 1-2 år. (Klamydia kan føre til farlige infeksjoner som kan forårsake sterilitet, derfor må man aldri vente til det går over av seg selv.)
- Klamydia smitter ved kontakt mellom slimhinner (vanligst er: mellom kjønnsorganer, eller mellom kjønnsorgan og rumpe). Det er teoretisk mulig at det kan overføres via munnsex. Dersom man deler sexleketøy på en slik måte at det brukes av en person og så en annen uten at det går mer enn bare noen minutter mellom kan klamydia også overføres på denne måten. Det samme gjelder fingring og annen "mekanisk overføring".
- Klamydia smitter ca 25% av gangene man utsettes for det, dvs. ved hvert fjerde samleie.

Hvis du har hatt klamydia må du ha fått denne smitten fra en annen person. Det er vanskelig å tenke seg noe annet enn at en du har hatt sex med har vært smittet med klamydia etter å ha hatt sex med noen andre tidligere, som har vært smittet.

Hvis du har flere spørsmål om dette kan du snakke med legen din. Legen din kan sikkert forklare deg litt mer inngående om dette, hvis du er veldig opptatt av å få sporet opp dette.

Med vennlig hilsen SUSS.no, i samarbeid med ung.no.
SUSS kan også svare deg på spørsmål om ungdomshelse, sex og samliv på telefonnummer 800 33 866 hver eneste dag mellom 15 og 20, eller send ditt spørsmål i en SMS til 2026.
Kontakt med SUSS.no er også helt anonym.
Du kan også sende inn spørsmål til SUSS på Juntafil på NRK Petre.
Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Sex
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om sex


Quiz: Kva veit du om demokrati?

Når fekk kvinner røysterett i Noreg?