Hopp til hovedinnholdet

Seksuell omgang med mindreårig

Gutt 19 år
 

Spørsmål

Halla!:) Jeg blir dritt kåt av ei jente som er 14 år og hun bor på samme sted som meg, nesten naboer!:) Er det unormalt at en gutt på 19 år liker ei jente på 14 år? Hun har ikke gitt meg noe spesielt inntrykk, men jeg elsker henne mere enn noe annet. Jeg kommer ikke til å ha samleie med henne, fordi da kan jeg bli anmeldt hvis det er et seksuelt overgrep, men hvis hun vil ha sex med meg helt frivellig da kan hun ikke anmelde meg? Jeg blir kåt av jenter som er yngre enn meg, er det unormalt eller normalt? Gjerne gi mange råd til hva jeg kan gjøre, Takk På Forhånd!:) Hilsen en gutt på 19 år :)

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Så fint at du skriver til oss i ung.no.

Det er nok ikke så unormalt at man blir kåt på yngre jenter eller gutter, eller eldre damer og menn for den saks skyld. Man kan som regel ikke styre hvem man blir kåt på. Det kan jo for noen være et problem, og kan dessverre føre til at man føler endel skam i forhold til egen seksualitet, og for noen kan det bli til et stort problem. Det finnes mange former for seksuell tenning (eller kåthet), og noen av disse er det faktisk ikke lov å leve ut i Norge i dag. Heldigvis kan man styre hvem man har sex med! Og det at man klarer å styre sine seksuelle lyster kan for noen være veldig viktig slik at de unngår å begå kriminelle handlinger og skade andre.

I denne artikkelen kan du lese om reglene som omhandler seksuell omgang med en mindreårig. Som du kan lese i artikkelen er det straffbart for deg å ha sex med en 14 år gammel jente. Selv om jenta har sex med deg frivillig så kan du bli straffet for dette dersom jenta selv, hennes foreldre eller noen andre skulle anmelde deg for dette.

Så med andre ord: Du skal ikke skamme deg over at du blir kåt på nabojenta, eller andre jenter som er yngre enn deg for den saks skyld, men du kan altså ikke være seksuell med henne på noen måte før hun eller andre jenter før de blir over 16 år og ønsker det selv. Da risikerer du å trå over en grense både rettslig og moralsk. Dersom du merker at dette blir vanskelig for deg å styre kan det være godt å snakke med noen om dette. Begynn med for eksempel fastlegen din eller helsesøster på skolen din (om du fortsatt går på skole), eller du kan oppsøke helsestasjon for ungdom om det finnes der du bor, eller eventuelt en sexologisk rådgiver. Jeg ønsker deg masse lykke til!

Med vennlig hilsen

Juristen (www.ung.no) og Camilla (helsesøster i ung.no)

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hva sier loven om seksuelle overgrep?

Trist jente sitter på senga (colourbox.com)

Vi har samlet en oversikt over lovbestemmelser i straffeloven som omhandler seksuelle overgrep.

Les mer

Seksuell lavalder - hva sier loven?

Par i senga (colourbox.com)

Den seksuelle lavalderen i Norge er 16 år. Den skal beskytte barn og ungdom mot overgrep fra voksne. Den beskytter også barn og ungdom mot å ha sex før de er klare for det fysisk og psykisk.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Sex
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om sex