SVAR
Besvart 19.06.2017 08:22:53
Spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt.
Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
Se spørsmål og svar som ligner for nyere spørsmål.
Hei
Ereksjonssvikt er et problem de fleste menn opplever i løpet av livet. Mye av seksualiteten vår sitter i hodet og styres av følelsene og tankene våre. Den vanligste grunnen til at ereksjonen ikke blir hard er stress, usikkerhet og prestasjonsangst.
Har du problemer med ereksjonen når du onanerer, eller at du ikke våkner med morgenereksjon, vil jeg anbefale deg å oppsøke lege for å sjekke at alt er i orden med kroppen din. Det er flere ting som kan påvirke ereksjonen, blant annet sykdom, skader, bivirkninger av medisiner, rus, lite mosjon osv.
I forhold til prestasjonsangst er det ok å vite - føler en at en må prestere i situasjonen hender det at kroppen blir så stresset at en ikke klarer å få ereksjon. Da prioriterer kroppen å takle stresset, slik at ereksjonen nedprioriteres. Kroppens reaksjon blir en slapp penis. Klarer man å takle prestasjonsangsten, vil ereksjonen i de fleste tilfeller komme tilbake.
Her er noen generelle råd du kan forsøke for å få bort prestasjonsangsten:
- Ofte vil det hjelpe å føle seg trygg i situasjonen. Forsøk derfor å bruke god tid på å bli kjent med egen kropp og kroppen til partner.
- Pust godt, slapp av og forsøk å nyte situasjonen.
- Bruk lang tid på forspill. Da slapper en av og blir kåt og opphisset.
- Utforsk og stimulere hverandre gjensidig.
- Forsøk å spille av en av favoritt-fantasiene dine i tankene, når du har sex.
- Vær tilstede i situasjonen. Fokuserer du på andre ting blir du distrahert og ereksjonen kan forsvinne.
- Fortell partner hva du tenner på og liker av stimulering. Så kan partner fortelle det samme til deg.
- Fokuser på de erogene sonene før en starter med samleie.
- Noen kan ha god hjelp av en pubisring. En pubisring er en gummiring som festes bak testikler og penis slik at blodet forblir inne i svamplegemet i penis. Det forhindrer at blodet strømmer tilbake. Ereksjonen forblir da hard.
Alkohol, stoff og medisiner kan også ha innvirkning på ereksjonen. Reduserer eller slutter en med alkohol og stoff vil det kunne hjelpe. Mosjon og fysisk aktivitet er viktig for å ha en sunn og sterk kropp - dette påvirker igjen ereksjonen.
Det å snakke sammen om det som er vanskelig vil ofte føre til at problemet reduseres eller forsvinner helt. Fortell partner hva du synes er vanskelig slik at dere sammen kan forsøke å løse situasjonen.
Håper svaret mitt var til hjelp og lykke til!
Vennlig hilsen Psykiatrisk sykepleier