Hopp til hovedinnholdet

Barnefordeling

Jente 14 år
 

Spørsmål

Hei, jeg er en jente på 14 (snart 15 år) som har skilte foreldre. De skilte seg da jeg var 8 og de tre første årene gikk det ganske greit med hvor jeg skulle bo. Jeg, min yngre søster å eldre bror bodde de tre første årene annen hver uke hos hver av dem. Så flyttet vi med mamma å fikk bare se pappa en helg i måneden. Vi bodde der et år å kom tilbake, hele flytteperioden var stressende og uvant, der vi bodde fikk jeg en stefar, skulle tilpasse meg miljø, få nye venner og ikke minst venne meg til å være uten pappa. Da jeg var 13 fortsatte vi med 50/50 ukene hos hver av dem. Jeg har nå dårligere å dårligere forhold til pappa å klarte til slutt å bli enig med mamma og pappa at jeg skulle bo tre dager extra hos mor enn jeg egentlig skulle. Men pga dårlig orden å skulking på skolen krever pappa at vi skal fortsette med 50/50 opplegget. Har han rett til å avgjøre det selv? Kan jeg bo mer hos mamma hvis jeg vil å mamma er enig? Hva skjer om vi går videre med saken? Rett, domstol,barnevern osv?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Først av alt vil jeg si at det er leit å høre at det har vært så mye frem og tilbake for deg. Jeg skjønner godt at du syns det er en stressende situasjon.

Etter barneloven er utgangspunktet at foreldrene skal bli enige om hvor barnet skal bo, og hvordan de skal fordele samværet mellom seg. Barnet har rett til å være med på avgjørelsen. Når barnet er over 12 år skal det etter barneloven § 31 legges stor vekt på hva barnet mener.

Din far er nok bare bekymret for deg, særlig dersom han har fått vite at du skulker skolen. Går det an at dere setter dere ned, både du og dine foreldre, og snakker om situasjonen? Du kan legge frem det du føler og mener, og så klarer dere kanskje å bli enige om noe. Et alternativ er at dere kontakter et familievernkontor som kan bistå dere.

Dersom foreldrene dine ikke blir enige, må saken avgjøres av retten. Etter barneloven § 51 må foreldre som har barn under 16 år møte til mekling før det blir reist sak om foreldreansvar, hvor barnet skal bo eller samværsrett. 

Det aller beste er at dere klarer å bli enige uten at saken ender i retten. 

Lykke til!

Hilsen juristen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

DU skal bli hørt når foreldrene dine skilles

Saks og hjerte som er klippet i to (colourox.com)

Når foreldre skilles hender det at de flytter langt fra hverandre. For mange blir det mye reising mye fram og tilbake, og selv om foreldrene bor ganske nær hverandre kan livet bli ganske upraktisk. Fra du har fylt 12 år, skal det legges stor vekt på dine meninger om hvor du vil bo.

Les mer

Hvordan snakke med foreldre som ikke forstår deg

10 gode tips (ung.no)

Du har sikkert hatt følelsen av at foreldrene dine ikke forstår deg. Det kan oppleves som rart, dumt, merkelig og til og med skremmende. Vi gir deg 10 tips om hvordan du kan snakke med vanskelige foreldre.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Skilsmisse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om skilsmisse