Hopp til hovedinnholdet

Gutt 17 med skilte foreldre

Gutt 17 år
 

Spørsmål

Hei! Mamma og pappa skilte seg for omlag 1 og et halvt år siden. Jeg har hatt en veldig tøff periode etter dette, med tanke på fritiden min. (Har det helt greit på skolen), men det skal sies at det har bedret seg ettersom dagene har gått. Det at de skilte seg, har jeg ikke så veldig mye imot, for det er jo for ens eget beste, men det jeg syntes er så leit er at når mamma blir lei seg, knekker jeg helt sammen, jeg klarer ikke å se mamma være lei seg uten at jeg blir det... De ble jo forhåndsvis enige om å skille seg (sier de), men jeg vet at mamma fortsatt har følelser for pappa, men har bygget seg opp etter hendelsen. Et år etter hendelsen fant mamma ut at pappa holder på med noen, noe som igjen tok knekken av både mamma... og meg, og hun sier at dette forholdet har pågått før skilsmissen. Problemet er: De kommer med to forskjellige historier, og jeg vet ikke hvilken jeg skal stole på... jeg vil finne det ut, men samtidig er jeg refdd for sannheten og vil ikke finne det ut..

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei gutt 17

Tusen takk for at du tar kontakt med oss i ung. Du skriver til oss, fordi foreldrene dine skilte seg for 1,5 år siden. Du har hatt en tøff periode, spesielt når det kommer til fritida di. På skolen har det gått ganske bra, men det som har gått mest innpå deg er å se mamma ha det vanskelig. Mamma og pappa blei delvis enig om å gå ifra hverandre, men du ser at mamma fortsatt har følelser for pappa. Og det blei spesielt tøft for henne, når hun for en liten stund siden fant ut at pappa hadde fått deg en ny kjæreste. Hun forteller deg at det mest sannynligvis er en dame, som har vært der helt siden bruddet og i forkant av bruddet. Pappa forteller en annen historie, og du veit ikke helt hvem du skal tro på. Du er redd for sannheten, men ønsker allikevel å vite.

Skilsmisser er krevende for alle parter. Både for mamma og pappa, men kanskje spesielt for barna. Det høres ut som du blir litt for mye involvert i mammas reaksjoner etter bruddet. Kanskje bor du mest hos mamma, og det er vanskelig for mamma å skulle skåne deg fra sine vanskelige følelser ovenfor pappa. Allikevel hadde det nok vært godt for deg å ikke få så mye informasjon og detaljer om nye forhold etc. Barn ønsker å ha et veldig godt forhold til mamma og pappa, selv om de har gått ifra hverandre. Det er derfor viktig at mamma og pappa prøver så godt de kan å snakke fint om hverandre, og legge opp til at barna skal få lov til å ha et veldig godt og nært forhold til de begge. Dette kan være vanskelig, men det er best for alle parter hvis de får det til.

Er mamma klar over hvor tøft du synes det er å se at hun er lei seg? Kanskje du skulle fortelle henne det? Hvis mamma og pappa ikke får til på en god måte å snakke sammen, samarbeide etc, kan de ta kontakt med familievernkontoret i distriktet der de bor. Der var de mest sannsynligvis til mekling når de gikk ifra hverandre, og det kan være lurt å få litt hjelp til å samarbeide hvis det ikke er så lett å få det til selv. 

Kanskje kunne det vært lurt for deg å få noen å snakke med om skilsmissen også. Ofte ser vi at barn og ungdom som opplever skilsmisse, ikke snakker med noen om dette. De har ikke lyst til å belaste venner med det, og kan gå litt alene med alle opplevelsene og tankene i forbindelse med bruddet. Du kan f.eks. ta kontakt med sosiallærer eller helsesøster på skolen der du går. 

En annen mulighet er å ta kontakt med helsestasjonen for ungdom. Her jobber det lege, helsesøster og også ofte psykiatrisk sykepleier og/eller psykolog. Veldig mange ungdom er veldig fornøyd med hjelpa de får der. Du kan henvende deg der direkte, og det er et gratistilbud. Du kan også få samtaler på et familievernkontor, hvis du ønsker det.

Legger ved noen artikler om barn og ungdoms oppleverlser av skilsmisse, som du kan lese:

www.ung.no/skilsmisse/1174_Skilsmisse%2C_ingen_gladhistorie.html

www.ung.no/skilsmisse/960_Skilsmisse.html

www.ung.no/skilsmisse/3262_Skilsmissen_-_noen_erfaringer.html

www.ung.no/skilsmisse/2285_Stines_erfaring_med_skilsmissen.html

 

Jeg ønsker deg masse lykke til, og håper du og familien din får det bedre framover. Takk for at du tok kontakt med oss. 

 

 

 

 

Vennlig hilsen

 

familiepsykologen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Skilsmisse

Skilsmisse

De fleste blir berørt på en eller annen måte av samlivsbrudd. Det kan være deg selv det gjelder, eller en i din familie, en venn eller en nabo. Hva skjer når man skiller seg og hva er dine rettigheter som barn i en skilsmissefamilie?

Les mer

Stines erfaring med skilsmissen

Jente med ryggen til

Stines foreldre skilte seg da hun var 13 år. Her intervjues hun av Kristin om hvordan hun har det etter skilsmissen.

Av Kristin, ungdomsjournalist på ung.no

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Skilsmisse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om skilsmisse