Hopp til hovedinnholdet

Jente på 17 1/2 år. Moren og faren min er skilt, og nå vil jeg bo fast ett sted. Moren min synes ikke noe om det...

 

Spørsmål
Jeg er en jente på 17 1/2 år. Moren og faren min er skilt og jeg flytter mellom dem, har addresse hos pappa. Nå har jeg funnet ut at jeg vil bo fast et sted. Har da tenkt på å bo hos faren min, men han er pilot og er borte 4 dager, hjemme 5 dager osv. Moren min synes derfor ikke noe om at jeg skal bo der. Hvis min far sier at det er greit, kan jeg da bo der uten at min mor har noe hun skulle sagt? Det er jo tross alt min far jeg har addresse hos, og da bør vel hans mening være den avgjørende? Og jeg er over 15, har jeg ikke da rett til å velge hvor jeg vil bo, selvom pappa er mye borte?

Mvh
Jenta
Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei!

Da dine foreldre ble skilt inngikk de en avtale om at du skulle bo hos dem begge. Dine foreldre har et ansvar for å ta beslutninger på bakgrunn av det som er det beste for deg, og moren din er sikkert litt bekymret for at du skal være for mye alene når faren din er på jobb. Dine foreldre har avtalt at du skal bo hos dem begge, og på bakgrunn av denne avtalen har moren din rett til å være med på å bestemme hvor du skal bo. Det er ikke tilstrekkelig at faren din sier at det er greit at du bare skal bo hos ham, dersom moren din ikke er enig i dette.

Det er imidlertid forståelig at du nå ønsker å bo fast en plass. Det følger av barneloven§ 31 at det skal legges stor vekt på barnets mening etter at barnet har fylt 12 år, blant annet i spørsmål om hvem av foreldrene barnet skal bo hos. Det er nok ikke slik at du har rett til å bestemme hvor du vil boetter at du er fylt femten år, men din mening skal tillegges stor vekt. Av barneloven § 33 følger det videre at foreldre skal gi barna økt selvråderett etter hvert som de blir eldre. Jeg vil anbefale deg å ta dette opp med foreldrene dine. Kanskje kan dere bli enige om en løsning som dere alle blir fornøyd med. Med tanke på at du snart fyller 18 år bør foreldrene dine legge stor vekt på ditt ønske om å bo hos din far.

Hilsen juristen, ung.no
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

DU skal bli hørt når foreldrene dine skilles

Saks og hjerte som er klippet i to (colourox.com)

Når foreldre skilles hender det at de flytter langt fra hverandre. For mange blir det mye reising mye fram og tilbake, og selv om foreldrene bor ganske nær hverandre kan livet bli ganske upraktisk. Fra du har fylt 12 år, skal det legges stor vekt på dine meninger om hvor du vil bo.

Les mer

Skilsmisse

Skilsmisse

De fleste blir berørt på en eller annen måte av samlivsbrudd. Det kan være deg selv det gjelder, eller en i din familie, en venn eller en nabo. Hva skjer når man skiller seg og hva er dine rettigheter som barn i en skilsmissefamilie?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Skilsmisse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om skilsmisse


Quiz: Hva vet du om spill?

Hva er LAN en forkortelse for?