Hopp til hovedinnholdet

Det er vanskelig med mammas nye kjæreste i huset vårt

Jente 13 år
 

Spørsmål

Hei, mamma og pappa skiltes for 3-4 år siden og det tok jeg egentlig helt fint. Så flyttet vi. Etterhvert som tia gikk fikk mammaen min en ny kjæreste. Det jeg ikke likte var at mamma ikke spurte om han kunne flytte inn, jeg sa det til mamma hun brydde seg å sa unnskyld. Kjæresten til mamma blir bare mer og mer irriterende egentlig er han veldig snill men jeg tåler han bare ikke. Isåfall hvor enn de er kliner de og kysser og lager mye lyder JEG HATER DET!!! Så hver gang de gjør det foran meg sier jeg bare SLUTT men de bryr seg ikke. Å dere som er verst er at jeg hører når de har sex. Det verdens verste følelse. Jeg har ikke sagt noe til de for det tør jeg ikke. Kjæresten til mamma har litt problemer med ungene sine. Både barnevernet og mye annet har vært der. Jeg hatet første gang de var hjemme her for jeg vil ikke ha noe med det å gjøre. Jeg kjenner tårene trille nedover kinnene mine hver kveld uten at noen vet om det. DET ER VONDT! Kan dere værsåsnill å hjelpe meg.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for at du skriver til oss! Jeg skjønner godt at du er trist, og det du forteller om høres ikke lett ut! Det er viktig at foreldre er tålmodige og går rolig frem når de skal introdusere en ny kjæreste for barna sine, og spesielt når denne kjæresten skal bo i huset deres. Huset ditt skal være det stedet der du føler at du kan slappe fullstendig av og der du kan finne ro og være trygg. Når en ny voksen plutselig bor der - deler badet ditt og kjøkkenet ditt - kan dette gjøre noe med følelsen av trygghet og stabilitet. Mange voksne glemmer å tenke på at barn er ekstra følsomme for slike endringer.

At du ser mamma og kjæresten hennes kline og at du hører dem ha sex, det skjønner jeg at du syns er ekkelt. Selv om det selvsagt er noe helt naturlig forelska folk driver med! Og hvem man som voksen velger å være sammen med, det må være den enkeltes avgjørelse, og det er ikke barns ansvar å styre foreldres kjærlighetsliv. Men noen ganger kan det hende at foreldre ikke tenker på hva barn faktisk får med seg av det som skjer i voksenlivet og at barn har mange følelser og tanker knyttet til dette som foreldre må være oppmerksomme på. 

Så jeg syns absolutt at mamma skal ta hensyn til deg og dine behov. Jeg vil oppfordre deg til å ta en prat med henne slik at hun vet hva du er opprørt og lei deg over, og slik at hun skjønner at hun må ta dine behov og dine spørsmål på alvor. Alt du tenker på i forhold til dette - tør å fortelle det til mamma! Både om klining, sex og det med barnevernet. Si at du vil at hun skal høre på det du har å si. Og si hva hun kan gjøre fremover for å ta mer hensyn til dine følelser rundt dette. I tillegg kan det jo hende at mamma vil fortelle deg litt om hvorfor hun har valgt som hun har gjort. Og kanskje hvis du forstår henne bedre så er det lettere for deg å godta valget hennes og tingene de gjør.

Jeg legger ved noen artikler som kanskje kan hjelpe deg i å forberede en slik prat. Og til slutt vil jeg bare si at selv om det er vanskelig å se mammaen sin sammen med en ny mann, kan det også være godt og trygt for barna å tenke på at forelderen har det bra i kjærlighetslivet sitt. 

Vennlig hilsen familieterapeuten

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvordan snakke med foreldre som ikke forstår deg

10 gode tips (ung.no)

Du har sikkert hatt følelsen av at foreldrene dine ikke forstår deg. Det kan oppleves som rart, dumt, merkelig og til og med skremmende. Vi gir deg 10 tips om hvordan du kan snakke med vanskelige foreldre.

Les mer

Snakk med foreldrene dine om vanskelige ting

Jente prater med faren sin (colourbox.com)

Gruer du deg til å snakke med foreldrene dine om vanskelige ting i livet ditt? Kanskje er du redd for hvordan de skal reagere? Her får du tips til hvordan du kan gå fram.

Les mer

Lær å takle vanskelige situasjoner og vonde følelser

Du kan lære deg metoder for å takle vanskelige situasjoner. Om du lærer deg å ta bedre styring over tankene dine, kan du få kontroll over hva du skal gjøre når følelsene er sterke eller vonde.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Skilsmisse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om skilsmisse