Hopp til hovedinnholdet

Feirer første jul med skilte foreldre. 

Jente 13 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg har skilte foreldre, de skilte seg i februar, så dette blir første julen mens de er skilt. Jeg skal feire jul hos moren min, uten pappa. Det syns ikke jeg er greit. Jeg vil at alle skal være sammen. Tenk da, sitte på julekvelden og savne pappaen sin! Jeg er veldig knyttet til mine foreldre, og elsker de mer enn alt på jord, og vil bare at de skal være glad i hverandre! Jeg klarer liksom ikke glede meg til jul når det blir sånn... Hjelp meg

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for at du skriver til oss! Så leit å høre at foreldrene dine har skilt seg. Jeg skjønner veldig godt at det er vanskelig for deg å glede deg til jul når du ikke kan feire med begge foreldrene dine slik du alltid har gjort, og at du skulle ønske det var sånn som før! 

Julen er jo en typisk familiehøytid med masse fokus på at alle skal være sammen og kose seg og at alle er så bekymringsfrie og lykkelige. Vi ser det på TV og i aviser og på sosiale medier, vi hører det fra folk rundt oss, vi har minner om tidligere julefeiringer som er gode. Og så - når det ikke er sånn i vår familie blir det vanskelig ekstra tydelig! Vi kan tenke på julen som et slags "forstørrelsesglass" hvor det fine og hyggelige blir enda finere og hyggeligere, men samtidig er det også sånn at det vanskelige og triste blir enda vanskeligere og trist. 

Det du ønsker aller mest - at alle skal være sammen - er nok ikke noe du kan bestemme. En skilsmisse er de voksne sin avgjørelse og det er også de voksne sitt ansvar hvordan de praktisk skal gjøre det. For eksempel hvem som skal være hvor i jula. Samtidig er en skilsmisse veldig vondt å oppleve for barna i familien, og barns behov skal tas hensyn til. Så du trenger noen å snakke med når du er lei deg, noen som forstår og kan trøste og hjelpe deg. Selv om mamma og pappa sikkert også er lei seg og har mye å tenke på i sin nye situasjon er det viktig at de tar seg av deg og dine behov og at de snakker med deg. At de hjelper deg, slik du skriver at du trenger. 

Når man blir veldig lei seg er det nesten helt umulig å se noe positivt, eller se løsninger. Men husk - det finnes alltid der det også, sammen med de vanskelige følelsene! Så prøv å tenke igjennom: Hva er det som ikke endrer seg selv om dette blir en annerledes jul? Er det noen tradisjoner du setter pris på som dere likvel kan gjennomføre? Mat, gaver, ting dere gjør sammen som kan være som det pleier? Hva er det som allikevel kan bli fint og som kan gi deg glede? Det er kanskje vanskelig å fokusere på, men prøv! Og snakk med mamma og pappa om dette. Si til dem hva du gruer deg til og hva som kommer til å bli vanskelig for deg, men si også hva mamma og pappa kan gjøre for deg for at du skal få det så godt som mulig i julefeiringen. Når du gjør dette tankearbeidet er det godt med noen verktøy. Sjekk ut denne artikkelen om "hjelpehånden". Det er en konkret og fin metode for å sortere tanker og finne nye ideer!

Selv om mamma og pappa er skilt er de fortsatt dine foreldre begge to. Begge to er like glad i deg som før, og begge er der for deg. Du kan snakke med dem begge to om hvordan du har det og det oppfordrer jeg deg til å gjøre! Vis dem gjerne spørsmålet og svaret her fra ung.no. Så har dere et utgangspunkt for en prat. 

Jeg ønsker deg alt godt. Jeg håper julen din blir fin, selv om den nok også blir annerledes og trist. Kanskje dette blir en jul der du kjenner på mange sterke følelser! Men husk - det er ikke farlig! Så lenge du klarer å vise at du er lei deg og frustrert. Så lenge du har noen rundt deg som vet hvordan du har det, og hva du tenker på. Bare da kan du få trøst og forståelse, og det er viktig for deg nå, tenker jeg. Jeg legger også ved noen artikler du kan lese, med flere råd og tips. Håper det er til hjelp.  

Vennlig hilsen familieterapeuten

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Råd til deg som har to hjem

Jente pakker kofferten sin (colourbox.com)

Foreldrene dine er glad i deg, men ikke i hverandre lenger. De bor hver for seg, og du flytter imellom. Du vil at alle skal ha det bra. Og helst vil du ha det bra selv også, men hvordan få til det?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Skilsmisse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om skilsmisse