Hopp til hovedinnholdet

Vi har dårlig råd. Foreldrene mine er uten jobb, de krangler og har nå gått fra hverandre. Mamma vil ta med meg til en annen by, vekk fra far og bror. Jeg føler at det ikke er noen vits i å leve... Hva kan en 14 åring hjelpe til med? Og er det lurt å flytte?

Gutt 14 år
 

Spørsmål

Hei, vi sliter med alt i hjemmet for tiden... Mamma å pappa har kranglet i 5 år, de har endelig gått fra hverandre. Alle fire (mor,far,bror og jeg) bor fortsatt i samme hus. Pappa har mistet jobben, mamma har ikke jobb (pga sykdom). Vi har nesten null penger. Og nå lurer mamma på om jeg og hun skal flytte til en annen by, mens pappa og bror bor her. Men vi har ikke råd til noe som helst. Er det noe en 14 åring kan hjelpe med!? Og tror du det er smart å bli med til den andre byen? Sikkert et vanskelig spørsmål men... Akkurat nå føler jeg egentli ikke noe vits i å leve, føler jeg bare tar plass. Og det med flyttingen, hvordan skal jeg få nye venner og sånn??

Redigert

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei, og takk for at du skriver til ung.no!
 

Så leit å høre at dere har det så vanskelig for tiden. Det er ikke godt for barn å leve i et hjem med mye krangling, og jeg kan tenke meg at kranglingen ikke har blitt mindre nå som de har gått fra hverandre siden de ennå bor under samme tak. 

Du skriver at dere har dårlig råd, og ikke råd til noen ting. Mor vil flytte med deg til en annen by. Bort fra far, bror og venner. Jeg forstår godt at du blir så fortvilet i denne situasjonen at du ikke ser noen vits i å leve.

Det er likevel vondt å høre at du har det så vanskelig at du tenker på selvmord. Jeg håper at jeg gjennom mitt svar kan få deg til å tro at livet vil bli bedre. Uansett hvor tungt livet kjennes ut for deg nå, så er ingen problemer for store til at det fins mange bedre løsninger enn selvmord. 

Når du har tanker om at livet ikke er verdt å leve, er det viktig å snakke med en voksen om det. Det er kanskje ikke det du føler for å gjøre akkurat nå, men jeg håper du kan gi det et forsøk siden man vet at det hjelper best. Jeg har møtt mange som har vært usikker på å snakke med noen om selvmordstanker, men som har sagt at det var en stor lettelse etterpå å ha fortalt om det til noen. Da blir man ikke like alene om det og man kjenner kanskje at det er noen som kan passe litt ekstra på.

Jeg tenker at du må få hjelp av noen voksne utenfor familien til å vurdere hjemmesituasjonen din, og hjelpe deg ut av selvmordstankene. Jeg kjenner deg ikke, og vet ikke hvordan hjemmeforholdene dine er, derfor bør noen der du bor hjelpe deg. Det er umulig å si om det er lurt å flytte eller ikke. Det beste du som 14 åring kan gjøre for å hjelpe familien din, er å snakke med andre voksne som kan hjelpe dere. 

Helsesøster på skolen din, kan være første skritt for å få det bedre, men du kan også snakke med en lærer eller en annen voksen du stoler på. Det viktigste er at du får noen å snakke med om dette. 

 

Ofte er man flau og skamfull over negative og vonde ting som skjer i hjemmet at man ofte stenger seg inne med følelsene sine. Ikke vær redd for å snakke med noen om dette. Fagfolkene er der for å hjelpe deg, og du vil få respekt og omsorg. Alle som jobber med barn og unge har taushetsplikt, så du skal ikke være redd for at noe du sier kommer ut til andre.

 

Du behøver ikke å spørre foreldrene dine om lov til å snakke med noen om hjemmesituasjonen din. Det kan hende de ikke ønsker at du skal dele det med noen, men det må du. Du har rett til et trygt og godt miljø å vokse opp i. Kanskje det er hjelp å få for foreldrene dine, slik at dere alle kan få det bedre?

 

For å bli forstått og få riktig hjelp er det nødvendig at du er helt ærlig og forteller alt om hva du tenker, føler og hvordan du har det til de som skal hjelpe deg. Det er med dette som med andre ting; alt går bedre med litt trening. Jo mer du tar sjansen på å hoppe i det og snakke om det du sliter med, jo lettere blir det etterhvert. Vær tålmodig med både deg selv og hjelperen, så går samtalen greiere når dere øver dere på å snakke sammen.

 

Du kan for eksempel begynne med å vise det du har skrevet her til de som skal hjelpe deg. Eller du kan skrive noe mer detaljert som dagboksnotater o.l. Slikt skriftlig materiale er til god nytte for hjelperen som skal sette seg inn i din situasjon.

 

Mens du venter på annen hjelp kan du ringe Røde kors-telefonen for barn og unge på tlf. 80033321. Der kan du være anonym og snakke med en voksen person om alle slags problemer. Åpningstiden er mandag-fredag kl. 14:00 - 20:00.

 

Du kan også ringe Alarmtelefonen for barn og unge: telefonnummer 116111. Åpent kl. 15:00 - 08:00 (når barneverntjenesten har stengt). Døgnåpen telefon i helgene.

 

Og du kan ta kontakt med barneombudet: Ring 22993950. Åpent kl. 09:00 - 15:00. På nett: barneombudet.no

 

Lykke til!

Vennlig hilsen Helsesøster

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Skilsmisse

Skilsmisse

De fleste blir berørt på en eller annen måte av samlivsbrudd. Det kan være deg selv det gjelder, eller en i din familie, en venn eller en nabo. Hva skjer når man skiller seg og hva er dine rettigheter som barn i en skilsmissefamilie?

Les mer

Flytting når foreldrene skiller seg

Skilsmisse kan skape en sårbar situasjon for foreldrene, men kanskje ennå mer for barna, særlig dersom én eller begge foreldre skal flytte.

Av Tiril, ungdomsjournalist i ung.no

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Skilsmisse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om skilsmisse