Hopp til hovedinnholdet

Når kan jeg velge selv hvor jeg vil bo?

Jente 13 år
 

Spørsmål

Hei Jeg har hatt skilte foreldre i snart 13 år. Jeg bor hos min mor og får se min far 2,5 dager i måneden. Jeg liker ikke så godt å bo hos moren min for det blir for mye for meg å takle 3 søsken, 3 fugler, 1 mor og 1 stefar. Hos min far er det mye bedre, han er litt mer rolig en stresset og lager de beste måltidene i verden! Jeg har meget lyst bo hos far, men mor sier jeg ikke kan fordi de har vært i dommen for å bestemme det. Far har sendt en klage til dommeren etter hannes urettferdige oppførsen mot han. Bare lurer når kan jeg velge selv? Og når kan jeg bo hos han lovligt?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for at du skriver til oss!

I utgangspunktet er det slik at dersom foreldrene dine er skilt, kan du velge selv hvor du vil bo fra og med at du har fylt 16 år. Men det forutsetter at begge foreldrene dine har omsorgsrett for deg. Men hvis jeg forstår deg riktig er det slik nå at det er bestemt i en dom at faren din ikke har omsorgsrett for deg? Da kan det hende at du ikke kan bestemme hvor du vil bo selv om du har fylt 16 år. Hvis pappa ikke lenger har omsorgsrett ovenfor deg er det ikke sikkert at det er så lett å endre på dette. Årsaken til at pappa ikke har omsorgsrett påvirker hva som er mulig å endre på. Hvis det er slik at det ikke er trygt eller godt for deg å være hos pappa og han mistet omsorgsrett på grunn av dette, er det vanskelig å se for seg at du vil få lov til å flytte til han. Men på den andre siden - hvis det ikke er slik nå, og hvis pappa er en god omsorgs-person for deg, er det ingenting i veien for at du skal kunne endre bosted dersom DU ønsker det og du har tenkt nøye igjennom saken. Og selvsagt at de voksne i familien ordner opp i alle formaliteter rundt foreldreretten. Dette må gjøres via rettsapparatet. Men du har rett til å bli hørt, og dine meninger og ønsker skal tas hensyn til. Det er lovpålagt.

Dersom du er usikker på dine rettigheter i forhold til akkurat din sak - hva du har rett på og hvordan dette vil forløpe videre, anbefaler jeg deg å ta kontakt med et familievernkontor. De som jobber der hjelper familier som har det vanskelig til å finne løsninger. De er spesielt gode på det som handler om samvær og konflikter i forbindelse med skilsmisse. Tilbudet er gratis, jeg kan anbefale det! Familievernkontorer finnes over hele landet. Du kan ringe dit selv som ungdom, du trenger ikke snakke med foreldrene dine først.

Jeg håper dette ga deg svarene du lette etter. Jeg ønsker deg lykke til!

Vennlig hilsen familieterapeuten

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hva kan du bestemme selv?

Jente som lurer på noe (colourbox.dk)

Det er viktig å være klar over at du i utgangspunktet har selvbestemmelse i alle saker som angår din helse fra du har fylt 16 år. Det er den helserettslige myndighetsalderen. I noen tilfeller kan du bestemme selv allerede fra 12 år.

Les mer

Barneloven

Tenåringsgutt (colourbox.com)

Barneloven regulerer blant annet foreldrenes plikter og ansvar for barna, og barnas rettigheter overfor foreldrene. Den gir deg blant annet rett til å bestemme selv i noen viktige spørsmål etter du har fylt 15 år.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Skilsmisse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om skilsmisse