Hopp til hovedinnholdet

Moren og faren min skal separeres, moren min har kjøpt nytt hus. Jeg vil bare bo hos pappa, men jeg tror ikke hun respekterer meg. 

Jente 14 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg har et ganske stort problem som plager meg mye. Moren og faren min skal separeres og mamma har nettopp kjøpt et nytt hus. Hun virker så glad og bare prater i vei som om skilsmissen ikke gjør noe, men problemet er at jeg ikke vil flytte. Jeg vil absolutt ikke flytte og jeg vil ikke ha et nytt rom i det hele tatt. Jeg vil bare bo hos pappa og dette har jeg snakket med begge om, men det føles ikke ut som de hører meg. De har sagt mange ganger at de respekterer meningen min, men hele tiden går mamma rundt og prøver å overbevise meg om at jeg skal sove hos henne og bo hos henne.Jeg skal jo selvfølgelig besøke henne ofte og sånn men jeg bare orker ikke å sove der og flytte hver uke.I vanlige samtaler kan hun plutselig legge til masse positive ting om huset som jeg ikke vil vite og hun driver hele tiden å sier at jeg kommer kanskje til å ombestemme meg senere. Det liker jeg ikke. Det føles ikke som om hun har respekt for min mening og at hun prøver å bestikke meg. Hva skal jeg gjøre?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for at du skriver til oss!

Det å skilles er foreldres avgjørelse, ikke barns. Det er nok dessverre ikke alltid  lett for foreldre å huske. De fleste foreldre synes det er vanskelig å akseptere og forstå at barna deres ikke ønsker å bo hos dem. Det kan hende at moren din ønsker å å høre på deg og respektere deg, men at det følelsesmessig er vanskelig for henne.

Det at foreldre ikke klarer å bo sammen er noe annet enn å ikke bo sammen barna sine. Det er veldig forståelig at du ikke ønsker å flytte og ikke er klar for flere endringer i livet ditt. Har du prøvd å si i fra til henne at det er vanskelig for deg at hun hele tiden prøver å overtale deg, at det oppleves som press?

Kanskje hun må høre det mange ganger før hun forstår det.  Noen ganger kan det gjøre mer inntrykk å skrive et brev om hvordan du føler og tenker. Du har krav på å si din mening og du skal kunne forvente at meningen din skal legges vekt på. Kanskje du skal be om at du og foreldrene dine får hjelp til å snakke om det på familievernkontoret der dere bor. De er eksperter på å hjelpe familier løse slike problemer og snakke bedre sammen.

Lykke til!

Vennlig hilsen

Familiepsykologen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Skilsmisse

Skilsmisse

De fleste blir berørt på en eller annen måte av samlivsbrudd. Det kan være deg selv det gjelder, eller en i din familie, en venn eller en nabo. Hva skjer når man skiller seg og hva er dine rettigheter som barn i en skilsmissefamilie?

Les mer

Hva kan du bestemme selv?

Jente som lurer på noe (colourbox.dk)

Det er viktig å være klar over at du i utgangspunktet har selvbestemmelse i alle saker som angår din helse fra du har fylt 16 år. Det er den helserettslige myndighetsalderen. I noen tilfeller kan du bestemme selv allerede fra 12 år.

Les mer

Hvordan snakke med foreldre som ikke forstår deg

10 gode tips (ung.no)

Du har sikkert hatt følelsen av at foreldrene dine ikke forstår deg. Det kan oppleves som rart, dumt, merkelig og til og med skremmende. Vi gir deg 10 tips om hvordan du kan snakke med vanskelige foreldre.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Skilsmisse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om skilsmisse