Hopp til hovedinnholdet

Jeg vil bo fast hos moren min uten å såre faren min så mye.

Gutt 16 år
 

Spørsmål

Jeg skal ikke snakke mye rundt det men bare si det med en gang. Jeg tåler ikke synet av faren min og jeg vil ikke bo hos han lengre og bo fast hos moren min, men samtidig så er jeg «glad» i faren min, men har bare et dårlig forhold til han. Så jeg har rett og slett lyst å bo fast hos min mot uten å såre faren min så mye.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for at du skriver til oss!

Det er ikke alltid man går like bra overens med foreldrene sine. I følge barneloven har du krav på å få si din mening om hvor du vil bo. Når man er over 12 år skal det legges stor vekt på hva du ønsker. En avgjørelse om samvær skal først og fremst rette seg etter det som er best for barnet eller den unge, ikke hva foreldrene ønsker.

Det er viktig at du prater med foreldrene dine om det. Avtal et tidspunkt og si at du vil prate om hvor du ønsker å bo. Du kan si noe om hvordan du har det og at du ønsker og bo fast hos din mor. Og at du håper at de vil la deg prøve dette en stund. Det kan hende at faren din synes det er litt sårt at du ønsker å bo fast hos moren din, men det kan også være at han vil ha forståelse for ønsket ditt. Det er vanskelig å la være å tenke på hvordan foreldre føler, men det er også viktig at du tør å si i fra hva du vil.

Hvis dette er vanskelig kan du ta kontakt med familievernkontoret for å få hjelp til å bli hørt av dine foreldre. De kan hjelpe dere til å snakke sammen om det, eller til å få foreldrene dine til å forstå hvorfor du ønsker det slik som du gjør. 

Lykke til!

Vennlig hilsen helsesøster

 
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Flytting når foreldrene skiller seg

Skilsmisse kan skape en sårbar situasjon for foreldrene, men kanskje ennå mer for barna, særlig dersom én eller begge foreldre skal flytte.

Av Tiril, ungdomsjournalist i ung.no

Les mer

Hvordan snakke med foreldre som ikke forstår deg

10 gode tips (ung.no)

Du har sikkert hatt følelsen av at foreldrene dine ikke forstår deg. Det kan oppleves som rart, dumt, merkelig og til og med skremmende. Vi gir deg 10 tips om hvordan du kan snakke med vanskelige foreldre.

Les mer

DU skal bli hørt når foreldrene dine skilles

Saks og hjerte som er klippet i to (colourox.com)

Når foreldre skilles hender det at de flytter langt fra hverandre. For mange blir det mye reising mye fram og tilbake, og selv om foreldrene bor ganske nær hverandre kan livet bli ganske upraktisk. Fra du har fylt 12 år, skal det legges stor vekt på dine meninger om hvor du vil bo.

Les mer

Problemer hjemme? Få hjelp av familievernet

Familietrøbbel (colourbox.com)

Har du problemer i familien med krangling, rus, vold, overgrep eller fordi foreldrene dine ikke vil være sammen lenger? Da kan du få hjelp hos et familievernkontor.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Skilsmisse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om skilsmisse