Hopp til hovedinnholdet

Kan jeg bestemme selv hvor mye jeg vil bo hos hver av foreldrene mine?

Jente 13 år
 

Spørsmål

Hei jeg har skilte foreldre og jeg har sånn at jeg er noen uker med mamma og noen med pappa. Jeg lurer på om hvis jeg er med faren min men egentlig vil være med moren min om jeg da som 13-åring kan bestemme eller si det. Mvh

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for at du skriver til oss! Det er mange ungdommer som tar kontakt fordi de lurer på det samme som deg, nemlig hvilke rettigheter de har i forbindelse med bosted når de har foreldren som er skilt. Du forteller at du bor ca like mye hos mamma og hos pappa. Dette er den mest vanlige ordningen, og så lenge foreldrene kan samarbeide godt og ikke bor langt unna hverandre, er det mange barn som syns dette er fint. Men av ulike årsaker kan det hende at dette ikke føles riktig for barnet. Det kan handle om ting som skjer hjemme og forholdet til den ene eller andre forelderen eller det kan være andre behov, som nærhet til venner/fritidsaktiviteter eller skole. Og da har man rett til å si sin mening, og til å påvirke at samværsordningen endres. Nå vet jeg ikke hva som er årsaken til at du vil være mer hos moren din? Du har uansett noen rettigheter i forbindelse med et slikt ønske. Dette sier loven: 

I utgangspunktet er det slik at helt til du er 18 år gammel er det foreldrene dine som bestemmer hvem du skal bo hos, og hvor mye du skal bo hos hver. Da de skilte seg laget de trolig en avtale hos en mekler/på et familievernkontor, som sa noe om hvordan samværet skulle fordeles. Kan du huske å ha vært med å lage en slik avtale -  eller at du fikk si din mening før en slik avtale ble skrevet? Selv om det er foreldrene dine som laget og bestemte denne avtalen hadde du da, og har du nå, rett til å bli hørt når det gjelder hvor du vil bo. Samværsavtaler kan forhandles på nytt, de er ikke statiske. Barn har rett til å si sin mening og å bli hørt i slike saker fra de er 7 år gamle! Og du er nå 13 år. Din mening er svært viktig! Du bør fortelle foreldrene dine hva du ønsker, og hvorfor. Da har de en mulighet til å forstå deg og dine behov, og de bør ta hensyn til det du vil - slik loven altså sier at de skal.

Som du skjønner skal foreldrene dine legge stor vekt på dine ønsker, jo eldre du blir. Dette står i en lov som heter barneloven. Den gjelder for alle barn og unge og deres foreldre, frem til barnet fyller 18 år.

Altså har du en oppgave med å formidle til mamma og pappa hva du ønsker og hvorfor. Så håper jeg at du møter forståelse og en vilje til å endre situasjonen slik at den blir god for deg. Jeg legger ved artikler som handler om det du tar opp. Der vil du finne flere gode råd og informasjon. 

Jeg håper dette ga svar på det du lurte på. Lykke til!

Vennlig hilsen familieterapeuten

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

DU skal bli hørt når foreldrene dine skilles

Saks og hjerte som er klippet i to (colourox.com)

Når foreldre skilles hender det at de flytter langt fra hverandre. For mange blir det mye reising mye fram og tilbake, og selv om foreldrene bor ganske nær hverandre kan livet bli ganske upraktisk. Fra du har fylt 12 år, skal det legges stor vekt på dine meninger om hvor du vil bo.

Les mer

Når er du gammel nok?

Tar lappen (colourbox.com)

Du har egne rettigheter fra du er født, for eksempel retten til å ha et navn og statsborgerskap. Her finner du en liste med oversikt over en del viktige aldergrenser for når du er gammel nok - fra 0 til 24 år.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Skilsmisse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om skilsmisse