Hopp til hovedinnholdet

Jeg vil flytte til pappa men mamma sier nei

Jente 13 år
 

Spørsmål

Hei, mamma og pappa ble skilt i 2015. Da fikk mamma en slags «rett» eller noe sånt ovenfor meg og mine søsken. Pappa skal flytte bort fra plassen vi bor på nå. Jeg har egentlig bare 2 venner her som jeg bruker å være sammen med. Og jeg vil flytte med ham og forloveden hans. Det er greit for pappa og alle andre, men ikke mamma. Jeg syntes dette er veldig dumt. Hvis jeg ikke trives kan jeg jo flytte tilbake hit. Jeg ønsker og bo med pappa. Men mamma bare sier at det ikke kommer til å skje. Hvordan skal jeg få lov til å flytte til pappa?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for at du skriver til oss! Ut ifra det du forteller skjønner jeg at du står i et dilemma her, mellom mamma og pappa. Jeg forstår godt at du vil flytte til pappa hvis det er slik at du ikke trives så godt på plassen du bor nå - og at dette med venner er en del av det. Å trives på skolen og sosialt er viktig for hvordan man har det i livet generelt. Kanskje tenker du at du ville få muligheter til nye opplevelser og nye vennskap hvis du flytter sammen med pappa.  

Du spør hvordan du skal få lov til å flytte til han. Hvis pappa ikke lenger har "rett" (vi kaller det gjerne foreldreansvar) ovenfor deg er det ikke sikkert at det er så lett å endre på dette. Jeg vet ikke om det at pappa ikke har foreldreansvar kun handler om at det nå vil bli lang avstand mellom mamma og han? Eller om det er andre grunner? Årsaken til at pappa ikke har foreldrerett påvirker hva som er mulig å endre på. Hvis det er slik at det ikke er trygt eller godt for deg å være hos pappa og han mistet foreldrerett på grunn av dette, er det vanskelig å se for seg at du vil få lov til å flytte til han. Men på den andre siden - hvis det ikke er slik nå, og hvis pappa er en god omsorgs-person for deg, er det ingenting i veien for at du skal kunne endre bosted dersom DU ønsker det og du har tenkt nøye igjennom saken, og dere ordner opp i alle formaliteter rundt foreldreretten.

Du sier at mamma ikke lar deg få flytte til pappa - at hun sier "det kommer ikke til å skje". Det gjør det jo ikke særlig lett for deg å prate med henne. Du er nødt til å vite mer om hva som egentlig er grunnen til at mamma sier nei. Er det fordi det ikke er trygt for deg å bo hos pappa? Eller handler dette også om at mamma så gjerne vil ha deg hos seg, og at hun er redd for å miste "hverdagskontakten" med deg? Også sier hun nei fordi hun ønsker å ha deg nære? Men husk at mamma har plikt til å høre på dine meninger selv om det er sårt for henne. Det er de voksne sitt ansvar å lage gode regler for samvær når de er skilt. Det står i barneloven. Barneloven handler om barns rett til å bli hørt i saker som angår dem. Der står det blant annet at det skal tillegges stor vekt hva barn over 12 år mener. Og du er 13 år og i stand til å gjøre deg opp mange meninger om hva som er best i ditt liv. 

Du bør forsøke å prate med mamma en gang til om dette. Inviter henne til en prat som er avtalt. Som gjerne finner sted når det er "fredstid" og det i utgangspunktet ikke er krangling. For eksempel en kveld når dere er hjemme og ikke skal noe særlig. Det vil kunne gjøre en forskjell! Si til mamma at du vil prate med henne om noe som betyr mye for deg men som er veldig vanskelig å prate om - kanskje det får henne til å "tune seg inn" litt ekstra inn før praten? Det er viktig at du sier til mamma hvordan dette er fra DITT PERSPEKTIV! Altså hvordan du har det inni deg. Si til mamma at dette handler om vennskap og ditt sosiale liv. Du kan understreke for mamma at du er veldig glad i henne og har det bra hos henne, og at det ikke handler om det! Men at du likevel kjenner at du vil prøve å bo hos pappa. Og at du lurer på om det kunne være fint å prøve det for en stund - som du sier, kan du jo flytte tilbake om det ikke går bra. Spør mamma hva hun tenker og si om det er noe hun syns er dumt med det. Jo mer åpent man kan prate, jo mer forståelig kan situasjonen bli. Og det man forstår er lettere å godta. Gir det mening, tror du? Kanskje mamma har noen gode innspill og, dersom hun får hørt hva du tenker. Jeg tipper at mamma aller helst vil at du skal ha det bra og at hun blir glad for at du sier ifra og ikke gir opp selv om dette er vanskelig å prate om. 

Hvis ikke det går, eller hvis du har flere spørsmål om dette med "rett" og foreldreansvar så kan dere få hjelp på et familievernkontor til å snakke sammen - eventuelt komme frem til en ny avtale om hvor du skal bo og når. Det var nok helt sikkert på et slikt kontor at foreldrene dine laget den første samværsavtalen da de skilte seg. Noen ganger er det riktig å endre på avtalene, det er det mange som gjør. Når de gjør det er det viktig at du blir hørt, og får si din mening. Hvis du følger denne linken kan du søke opp hvilket familievernkontor som er nærmest deg der du bor. Du kan ringe dit selv som barn bare for å få litt råd og veiledning, du trenger ikke si ifra til de voksne først. Kanskje de på familievernkontoret kan hjelpe deg å snakke med mamma og/eller pappa om dette? 

Du kan også gå til helsesøster på skolen din. Fortell henne om dilemmaet du står i og hun vil kunne hjelpe deg å snakke om dette. Både det med venner og det med om det går å flytte til pappa. Helsesøster kjenner godt til regler og til dilemmaer man kan komme opp i ved skilsmisser. Hun har god oversikt over hjelpesystemet. I tillegg kan hun snakke med deg om hvordan du har det oppi alt dette. Det kan være godt å snakke med en utenforstående, når ting er vanskelig hjemme og når man har dilemmaer. 

Jeg håper dette ga svar på spørsmålet ditt. Jeg håper foreldrene dine lytter til deg og finner en løsning som er god for DEG. Jeg ønsker deg alt godt og lykke til. 

Vennlig hilsen familieterapeuten

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

DU skal bli hørt når foreldrene dine skilles

Saks og hjerte som er klippet i to (colourox.com)

Når foreldre skilles hender det at de flytter langt fra hverandre. For mange blir det mye reising mye fram og tilbake, og selv om foreldrene bor ganske nær hverandre kan livet bli ganske upraktisk. Fra du har fylt 12 år, skal det legges stor vekt på dine meninger om hvor du vil bo.

Les mer

Råd til deg som har to hjem

Jente pakker kofferten sin (colourbox.com)

Foreldrene dine er glad i deg, men ikke i hverandre lenger. De bor hver for seg, og du flytter imellom. Du vil at alle skal ha det bra. Og helst vil du ha det bra selv også, men hvordan få til det?

Les mer

Snakk med foreldrene dine om vanskelige ting!

Jente prater med faren sin (colourbox.com)

Er det vanskelig å snakke med foreldrene dine om personlige ting? Åpenhet og tillit vil alltid lønne seg i det lange løp, og husk at foreldre ikke alltid er like håpløse som du tror, og ofte kan hjelpe deg om du trenger det.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Skilsmisse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om skilsmisse