Hopp til hovedinnholdet

Bor like mye hos mamma og pappa. Kan jeg velge å bo litt mer hos mamma?

Gutt 14 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg er 14 år, og bor like mye hos mamma, som hos pappa. Pappa har fått seg kjæreste, som jeg ikke liker. Jeg synes hun er slem, og alt for streng. Jeg liker henne rett og slett ikke. Mamma og pappa bor 150 meter unna hverandre, og jeg lurer på om jeg kan velge å bo litt hos mamma, når pappas kjæreste er der? Vi har kranglet en del, og jeg orker ikke å være i nærheten av henne.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei og takk for at du skriver til oss!
Forstår at det er vanskelig for deg å være hos pappa når du og hans kjæreste har kranglet en del. Du sier også at du synes hun er for streng.
 
Jeg lurer på om du har snakket med pappa om dette? Jeg anbefaler deg å ta opp dette med pappa og fortelle han hvordan du har det. Det er viktig at de voksne får vite hvordan dette oppleves for deg.

Det kan også være en ide å kontakte helsesøster eller sosial lærer på skolen din. Du kan snakke med henne/han om hvordan du har det og dere kan sammen se på ulike ting du tror kan være til hjelp og nytte for deg.

Familievernkontoret har samtaler med barn/unge som har det vanskelig. De som jobber på slike steder har mye erfaring og er flinke til å veilede foreldre og kan gi gode råd og tips om hvordan man kan løse ting i familien - hvis noe ikke er bra Du kan selv kontakte et familievernkontor, eller en annen voksen kan hjelpe deg med det. Det beste er om du og din mor og far kan bli enige om å søke råd på et slik kontor.

I følge Barneloven har barn over 12 år rett til å bli hørt i forhold til hvor barnet skal bo fast og samvær. Det skal legges stor vekt på det de mener, men det er foreldrene eller retten som tar den endelige avgjørelsen fram til barnet er 16 år. 

Håper noe av dette kan være til nytte for deg. Lykke til!

 

 
Hilsen familieterapeuten, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

DU skal bli hørt når foreldrene dine skilles

Saks og hjerte som er klippet i to (colourox.com)

Når foreldre skilles hender det at de flytter langt fra hverandre. For mange blir det mye reising mye fram og tilbake, og selv om foreldrene bor ganske nær hverandre kan livet bli ganske upraktisk. Fra du har fylt 12 år, skal det legges stor vekt på dine meninger om hvor du vil bo.

Les mer

Råd til deg som har to hjem

Jente pakker kofferten sin (colourbox.com)

Foreldrene dine er glad i deg, men ikke i hverandre lenger. De bor hver for seg, og du flytter imellom. Du vil at alle skal ha det bra. Og helst vil du ha det bra selv også, men hvordan få til det?

Les mer

Hvordan takle mammas eller pappas nye kjæreste

Hilser med hånda (colourbox.com)

Det kan være vanskelig å finne seg i at mamma eller pappa har fått ny kjæreste. Kanskje du får stesøsken i tillegg? Her får du noen tips som kanskje kan hjelpe deg.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Skilsmisse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om skilsmisse