Hopp til hovedinnholdet

mamma og pappa krangler hele tiden. liksom pappa er sur hele tiden, mens mamma bare prøver å gjøre så godt hun kan!

Jente 13 år
 

Spørsmål

hei!

det har seg sånn at mamma og pappa krangler hele tiden. liksom pappa er sur hele tiden, mens mamma bare prøver å gjøre så godt hun kan! pappa blir så fort sur. bare jeg skal ha meg litt mat,så blir han sur pga det. det er så vanskelig, for han er jo glad noen ganger også, men det ekke ofte! jeg blir liksom redd når jeg er med han. redd for at han plutselig skal bli sur ellerno. også når vi er med andre folk, sånn som vennene mine, da er han helt superglad! da tuller han hele tiden, og er glad. så hele tiden så sier alle "åh, du er så heldig som har en så glad pappa!" men jeg har jo ikke det! med en gang det bare er oss, er han sur igjen. jeg og mamma har pratet om det, men det er jo vanskelig fordet. for jeg vil bare at mamma skal være lykkelig! og det er henne ikke nå. alle andre sine foreldre kysser og alt sånn, men det gjør aldri mamma eller pappa. det beste hadde jo vært med at de skiller seg, det hadde det jo! men mamma er så redd for det der med penger ogsånn. men hvordan skal jeg få sagt at jeg syntes det er best? hvordan skal jeg klare å hjlepe mamma?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar

Svar jente, 13.

Du er bekymret over at dine foreldre krangler, at din pappa er sur og at din mamma er ulykkelig. Du skriver at du ønsker at de var lykkelige isteden og du vil gjerne hjelpe din mamma og at du lurer på om skilsmisse vore det beste for dem. Du selv er og redd for at din pappa plutslig skal bli sur, når det skjer fort og du ikke skjønner hvorfor.

De fleste av oss ønsker at våre nermeste skal være lykkelige. Når de ikke er det så blir vi ju veldigt bekymret presis som du har blitt for dine foreldre. Det er veldigt ofte ubehaglig for ungdomer når foreldrene krangler. Det er naturligt at du føler ansvar for å hjelpe dem, likevel er det ikke du som skal eller kan hjelpe dem. Voksne har sine egne ting, og noen ganger vansklige ting, som de tenker på og prøver finne ut av. De må finne sine egne veger for å bli mest mulig lykkelige og hvis det beste er at de skiller seg. De kan snakke med venner/veninder, eller noen i familien. Hvis de trenger mere hjelp fra noen utenforstående kan de snakke med noen ved et familievernkontor for å finne ut av sine problemer. (Oversikt over familiekontor finnes på bufetat.no.)

Det er fint hvis du kunne slappe av og vite at de får god hjelp av andre voksne som kan hjelpe dem. Voksne er ikke altid stolte over hvordan de får til det i forhold til hverandre og til sine barn. Det er vanskelig å si hva som ligger bak når din pappa blir sur. Fint at du kan snakke med din mamma om hvor vansklig pappas surhet er for deg. Det endrer ikke noe, men det er allikevel bra å få trøst ett sted. Tror du at du i tillegg kan snakke med han om hvordan du virkelig føler det? Hvor redd du blir, og hvor lite du skjønner hvorfor han blir plutslig sur. Kansje er det verdigfullt for han å vite det, for å kunne tenke etter selv, og at forstå og hjelpe deg.

Mamma er voksen og skal søke den hjelp hun trenger for å få det bra hos andre voksne som jobber med relsjonsproblemer. Det er ikke ditt ansvar å hjelpe eller trøste henne. Men det er viktigt at du som ungdom også får snakket med noen utenfor familien om den bekymring du føler. For eksempel helsesøster på din skole. Hun har taushetsplikt.

Vi ønsker deg lykke til!

Vennlig hilsen familiepsykologen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvordan snakke med foreldre som ikke forstår deg

10 gode tips (ung.no)

Du har sikkert hatt følelsen av at foreldrene dine ikke forstår deg. Det kan oppleves som rart, dumt, merkelig og til og med skremmende. Vi gir deg 10 tips om hvordan du kan snakke med vanskelige foreldre.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Skilsmisse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om skilsmisse


Quiz: Hva vet du om nettvett?

Hvor kan du klage dersom du finner noe støtende eller ulovlig på internett?