Hopp til hovedinnholdet

Foreldrene mine skal skilles og det er et kaos hjemme.

Jente 13 år
 

Spørsmål

Hei, mamma møtte en mann i sommer og hun har holdt på lenge med han. Det er bestemt at foreldrene mine skal skilles nå, og jeg nekter å bo med mamma om denne mannen er her. Pappa er en veldig god far mot meg, men jeg trenger en mamma også. Hun skulle på en kunstutstilling og sa hun kom til å komme hjem 7 om kvelden, men kommer hjem 8.30 på morgningen i stedet. Hun svikter alle i familien og jeg skjønner ikke hvordan pappa takler det. Mamma hadde sex med han andre og jeg har ikke lyst til å se henne mer, jeg takler ikke synet av henne, hun er så stygg. Jeg sliter med venner på skolen og de jeg har tørr jeg ikke å snakke med om dette. Hver gang jeg kommer hjem så blir jeg dratt inn i dette kaoset. Og det eneste som holder meg oppe er hunden min. Jeg har to eldre søsken der hvor den ene av dem bor hjemme, men hun tenker på en annen måte, jeg blir nesten mer lei meg på en måte fordi hun er flink til å få meg til å innse, hun har tenkt å flytte ut nå.

Besvart 29.11.2018 21:25
 

Svar
Hei jente 13 år.

Jeg forstår at det er vanskelig for deg i dette kaoset hjemme som du beskriver. Det er ikke godt å være vitne til et brudd mellom ens foreldre og det er spesielt vanskelig når den ene parten har fått seg ny kjæreste. 

Det er vondt når de en er nærmest gjør ting som påvirker ens forhold og følelser overfor vedkommende. Det er ikke godt å kjenne på at du ikke ønsker å se mamma mer, og synes synd på pappa. Samtidig er dette normale reaksjoner på en kaotisk situasjon. Det er lov å være både sint og lei seg når slike ting skjer i familien.

Men det som skjer i familien din, er et problem mellom de voksne i familien. Og det er de som har ansvaret for å orden opp og sørge for at framtiden blir trygg og bra for deg og dine søsken. Og det må du forsøke å stole på at de klarer når det har gått en stund og ting har roet seg.

Men i den fasen dere som familie er i nå, kan det, som du sier, være veldig kaotisk. Forsøk å ta vare på deg selv ved å leve ditt vanlige liv med skole, hunden din, fritidsaktiviteter og venner. Og snakke med noen utenom familien om hvordan du har det.

Da kan helsesøster på skolen være en du kan snakke med. Her kan du få ut din frustrasjon og tanker sammen med en som ofte snakker med barn og unge som opplever det samme som deg.

Det kan også være lurt å si i fra til kontaktlæreren din, skal at læreren forstår deg bedre om du er ukonsentrert eller lei deg.

Jeg håper dette var til hjelp for deg og ønsker deg alt godt.

 

Vennlig hilsen Helsesøster, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvordan snakke med foreldre som ikke forstår deg

10 gode tips (ung.no)

Du har sikkert hatt følelsen av at foreldrene dine ikke forstår deg. Det kan oppleves som rart, dumt, merkelig og til og med skremmende. Vi gir deg 10 tips om hvordan du kan snakke med vanskelige foreldre.

Les mer

Mamma eller pappa er utro - hva gjør jeg?

Tar av seg ringen (colourbox,com)

Mange barn og unge opplever å få et innblikk i de voksnes hemmelige liv. Hva skal du si og gjøre? Les spørsmål og svar på dette, kanskje det kan være til hjelp.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Problemer hjemme? Få hjelp av familievernet

Familietrøbbel (colourbox.com)

Har du problemer i familien med krangling, rus, vold, overgrep eller fordi foreldrene dine ikke vil være sammen lenger? Da kan du få hjelp hos et familievernkontor.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Skilsmisse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om skilsmisse