Hopp til hovedinnholdet

Er så superglad i begge to

Gutt 15 år
 

Spørsmål

Hei Mamma og pappa flytta fra hverandre i starten av november, og jeg sliter fortsatt med hvert bytte etter en uke(hver fredag). Spesielt dra fra pappa og til mamma. Er så superglad i begge to :( ender alltid opp med å gråte hver gang jeg sier ha det. Begynner også å tenke på alle helt hverdagslige ting, alle 4 (familien) rundt middagsbordet, båtturer med oss 4 og andre helt hverdagslige ting. Jeg drømmer også om å bare høre pappa gå igjennom døra etter jobb her hvor vi har bodd, men som han har flytta fra. Ja, jeg er en høy, sterk og populær gutt med flere gode venner rundt meg, men dette her sender meg helt i bunn hver gang jeg tenker over det. Skulle så gjerne ønske at vi bare kunne gjøre noe sammen, alle 4 :( bare spise middag, dra på båttur eller bare si god natt og gi nattaklem til begge to samtidig. Dette her er helt jævlig, og jeg gruer med til bursdager, ferier osv, hvor jeg må være med en av gangen, vi har alltid vært 4 sammen på turer :( Fy Faen... :'(

Besvart 10.03.2019 10:43
 

Svar
Hei
 
Takk for at du tar kontakt med oss!
 
Du beskriver så sterkt og godt sorgen og fortvilelsen rundt brudd mellom foreldrene dine og hvordan dette rammer deg. Det er nok dessverre slik for mange barn og unge som gjennomgår en skilsmisse, men det gjør ikke din situasjon noe mindre spesiell og vond av den grunn.
 
Dette er en sorg som kanskje ikke så mange snakker om, nettopp fordi ikke er så uvanlig at foreldre går fra hverandre og fordi det er ingen som har blitt borte for alltid. Men, det du beskriver så godt, er sorgen og savnet av det dere hadde sammen som familie. Det sier noe hvor mye dette har betydd og hvor sterkt dette er for deg.
 
Det tar tid å komme seg over denne sorgen- og kanskje blir savnet etter å være sammen som før ikke helt borte noen gang. Men, man blir gradvis mer vant til å leve med denne følelsen og man finner metoder og måter å tenke på som kan være hjelpsomme. 
 
Du forteller at du vanligvis klarer deg veldig godt, men at det nå kjennes ut som du blir dratt helt ned for hver gang du drar fra den ene og reiser til den andre. Dette er det viktig at du forteller til foreldrene dine- kanskje de ikke forstår hvor sterkt det rammer deg, nettopp fordi du ellers klarer deg så godt i livet.
 
Er det vanskelig å snakke om dette kan det kanskje være en start å vise dem innlegget ditt og svaret mitt. Dette kan være starten på en dialog om hvordan foreldrene dine kan hjelpe deg til å gjøre overgangene mindre smertefulle for deg. Kanskje kan det være hjelpsomt at dere av og til finner på noe sammen som dere har gjort før, eller lager noen nye ritualer sammen. 
Jeg legger ved en lenke som kan være god å lese i denne sammenheng: 
 
 
Noen ganger kan det også være nyttig å få hjelp utenfra, fra en nøytral person. Du eller dere kan ta kontakt med et familievernkontor- her arbeider det terapeuter som har spesiell kunnskap i å hjelpe familiemedlemmer som strever med å fungere sammen eller som trenger hjelp i en overgangsfase i familien. Tilbudet er gratis.
 
Du kan også ta kontakt med helsesykepleier ved skolen din eller helsestasjon for ungdom- de har mye erfaring i å veilede og støtte ungdom i vanskelige livsfaser. De kan også være behjelpelig i å starte en dialog med foreldrene dine om du trenger hjelp til det.
 
Lenken under beskriver mer om nytten ved å snakke med noen:
 
 
Det er viktig for meg å si avslutningsvis - at selv om sorg i forbindelse med skilsmisse kan ta tid og være virkelig vond, så klarer de fleste barna seg godt og finner etter hvert en form å leve med skilte foreldre som de blir vant med og trives greit med. 
 
Jeg håper at svaret mitt kan hjelpe deg et stykke på vei. Ta gjerne kontakt igjen dersom du har behov for det!
 
Mvh familieterapeuten i samarbeid med ung.no
 
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Snakk med foreldrene dine om vanskelige ting!

Jente prater med faren sin (colourbox.com)

Er det vanskelig å snakke med foreldrene dine om personlige ting? Det er ikke så rart. Jo eldre du blir, jo mer avstand opplever du nok til dem og det er normalt. Men foreldre er ikke like håpløse som du tror.

Les mer

Stines erfaring med skilsmissen

Jente med ryggen til

Stines foreldre skilte seg da hun var 13 år. Her intervjues hun av Kristin om hvordan hun har det etter skilsmissen.

Av Kristin, ungdomsjournalist på ung.no

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Skilsmisse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om skilsmisse