Hopp til hovedinnholdet

Mamma og pappa er skilt, men samarbeider ikke i det hele tatt

Jente 14 år
 

Spørsmål

Hei, foreldrene mine er skilte og har vært det så lenge jeg kan huske. Mamma og pappa samarbeider ikke i det hele tatt, og har ikke snakket til hverandre på flere år. Derfor går all informasjon gjennom meg og broren min, samt all frustrasjon mot hverandre. Jeg har i flere år måttet høre på at mamma snakker dritt om pappa til meg, og jeg har sagt tydelig ifra evig mange ganger, men hun vil ikke høre på meg og det gjør utrolig vondt. Snakker med helsesøster og familievernkontoret men det er nyttesløst. De har null respekt for hverandre, og det går brutalt utover meg. Har ingen anelse om hva jeg skal gjøre for å få det bedre, men jeg trenger virkelig at noen skal si til meg at det ikke skal være sånn og at det ikke er min feil, fordi det føles virkelig sånn.

Besvart 06.06.2019 10:41
 

Svar
Hei

Dette høres ut som en utrolig vond og fastlåst situasjon! Jeg forstår så godt at det blir vanskelig for deg og broren din når foreldrene deres snakker stygt til hverandre og lar informasjonen gå igjennom dere barna. Jeg støtter deg 100 % i at det ikke er din feil at foreldrene dine krangler. Du burde ikke lide under dette slik du gjør!

Uansett hva som er årsaken til at foreldrene dine er sinte på hverandre er det ikke OK at de snakker stygt om hverandre foran dere barna. Det er lett å si, for eksempel i en samtale på et familievernkontor, at barna ikke skal blandes inn, men ikke lett for barna å la være å blandes inn når det først stormer. Det er mye barn får med seg som de voksne ikke skjønner. Og barn har ofte mer følelser knyttet til voksnes krangling enn det voksne skjønner!

Trolig er det slik at mamma og pappa strever med et sinne mot hverandre i sitt "voksenliv", og at de ikke kan komme videre fra det. De har nok opplevd ting sammen som har gjort dem sinte, såra - og antageligvis også fryktelig lei seg. Hvis man har skilt seg er det gjerne fordi noe i parforholdet gikk galt. Frustrasjonen fortsetter gjerne etter at man er skilt og barna blir stående midt i skuddlinjen! Slik du beskriver at har skjedd med deg og broren din. Barn vil gjerne "please" begge foreldrene og gjør det de kan for å få god stemning og at ting skal bli trygt og stabilt. Det høres ut som du har tatt mye ansvar her, mer enn du egentlig bør. Man kan bli utrolig sliten av å ta ansvar på denne måten.

Jeg vil gjerne si til deg at det ikke er din skyld at foreldrene dine gikk fra hverandre og jeg er sikker på at de begge to fortsatt er inni hjertet ditt selv om de bor hvert sitt sted. Og når de begynner å si stygge ting om hverandre, ødelegger de for dine følelser og gjør deg kanskje usikker på hva som er greit å føle ovenfor den ene eller andre? Det er da det gjør så utrolig vondt, slik du beskriver at du føler det. Slik skal det ikke være! Det er foreldrenes ansvar at barna i familien føler seg trygge og komfortable. Selv om foreldre er skilt har de ansvar for å gi barna følelsen av at de sammen kan være en trygg plattform for dem. Man må samarbeide som foreldre selv om man har krangla og ikke alltid liker hverandre. 

Som du skjønner er det mange argumenter som taler for at mamma og pappa må endre strategi i forhold til hvordan de snakker rundt deg og broren din.

Jeg forstår at du allerede, evig mange ganger, har forsøkt å si ifra hvordan du opplever det at de snakker stygt om hverandre via deg og broren din. Jeg syns likevel du skal prøve på nytt! Her er mine tips:

Du kan snakke med dem en og en (begynn med den du har mest tillit til). Si til dem at det gjør noe med DEG at de sier stygge ting om hverandre. Du kan si meningen din uten at det trenger å bli krangel eller kritikk, hvis du snakker om hvordan DU opplever kommentarene de slenger om hverandre. Hvis de tidligere ikke har gitt inntrykk av å forstå deg eller klarer å endre seg, er det nok lurt at du kommer med eksempler på  kommentarer som du mener er stygge og så får dere undre dere litt over dette sammen. Hvordan tenker den ene om en slik kommentar, hvordan tenker den andre? Kanskje er de uenige i hva man opplever som stygt og sårende. Men dette er en diskusjon som er viktig å ta. Det ser annerledes ut fra ditt hode enn fra deres hoder. Ordene høres annerledes ut i dine ører enn i deres ører. Det handler om å respektere andres grenser selv om de er ulike fra ens egne. Vanskelig, men viktig!

Så si at du vil at mamma og pappa skal respektere din grenser, og hjelpe deg å slutte å bli en megler i midten. Hvis det er vanskelig å si det, eller du føler at de ikke forstår, kan du vise dem svaret mitt her til deg? Eller du kan skrive et brev der du fokuserer på hva det gjør med DEG at mamma og pappa snakker stygt om hverandre. 

Jeg håper dette var til hjelp. Les gjerne artiklene jeg har lagt ved under. De handler om det du tar opp og gir flere innspill og råd. Lykke til med praten - jeg håper mamma og pappa til slutt viser forståelse for deg og viser vilje til å slutte å snakke stygt om hverandre foran dere barna.

Vennlig hilsen familieterapeuten

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Skilsmisse

Skilsmisse

De fleste blir berørt på en eller annen måte av samlivsbrudd. Det kan være deg selv det gjelder, eller en i din familie, en venn eller en nabo. Hva skjer når man skiller seg og hva er dine rettigheter som barn i en skilsmissefamilie?

Les mer

Råd til deg som har to hjem

Jente pakker kofferten sin (colourbox.com)

Foreldrene dine er glad i deg, men ikke i hverandre lenger. De bor hver for seg, og du flytter imellom. Du vil at alle skal ha det bra. Og helst vil du ha det bra selv også, men hvordan få til det?

Les mer

Når foreldrene krangler

Foreldre som krangler (colourbox.com)

Det er ikke uvanlig å oppleve at foreldre krangler. Her får du noen tips til hva du kan gjøre.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Skilsmisse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om skilsmisse