Hopp til hovedinnholdet

hei hvorfor får eg ikke bo hos ho mamma?

Jente 13 år
 

Spørsmål

hei hvorfor får eg ikke bo hos ho mamma i stede eg må bo hos han pappa

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei, og takk for at du stiller spørsmål på ung.no

Grunnen til at du bor hos din far må du nok spørre dine foreldre om. Når foreldre ikke bor sammen er det i de aller fleste tilfeller de som sammen lager en avtale om hvor barnet skal bo. Mange foreldre klarer å lage gode avtaler som barna trives med, andre klarer det ikke. Det er viktig at du får en god forklaring på hvorfor du bor hos din far og ikke hos din mor.  Dersom du synes det er vanskelig å prate med dine foreldre om dette vil jeg råde deg til å få hjelp av noen andre voksne. Har du noen voksne i din familie som kan hjelpe deg med dette? Du kan også spørre lærer eller helsesøster på skolen din om de kan hjelpe deg med å få svar på de spørsmålene du har.     

Lov om barn og foreldre (barnelova) heter den loven der det står hvilke rettigheter og plikter barn og foreldre har når bl.a. foreldre ikke bor sammen. Der står det blant annet at når barn blir i stand til å danne seg egne synspunkt, skal foreldre høre hva barnet har å si før det tas viktige avgjørelser. Det skal legges vekt på det barnet mener alt etter hvor gammelt og modent barnet er.  Fra barn er 7 år, skal de få si sin mening før det tas avgjørelser for eksempel om hvem av foreldrene de skal bo hos. Når barnet er fylt 12 år skal det legges stor vekt på hva barnet mener.

Du kan lese mer i artiklene jeg legger ved under svaret.

Vennlig hilsen ung.no, i samarbeid med alarmtelefonen 116111

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Barneloven

Tenåringsgutt (colourbox.com)

Barneloven regulerer blant annet foreldrenes plikter og ansvar for barna, og barnas rettigheter overfor foreldrene. Den gir deg blant annet rett til å bestemme selv i noen viktige spørsmål etter du har fylt 15 år.

Les mer

Snakk med foreldrene dine om vanskelige ting

Jente prater med faren sin (colourbox.com)

Gruer du deg til å snakke med foreldrene dine om vanskelige ting i livet ditt? Kanskje er du redd for hvordan de skal reagere? Her får du tips til hvordan du kan gå fram.

Les mer

Hvordan snakke med foreldre som ikke forstår deg

10 gode tips (ung.no)

Du har sikkert hatt følelsen av at foreldrene dine ikke forstår deg. Det kan oppleves som rart, dumt, merkelig og til og med skremmende. Vi gir deg 10 tips om hvordan du kan snakke med vanskelige foreldre.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Skilsmisse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om skilsmisse