Hopp til hovedinnholdet

Får jeg fremmedspråk på Medier og kommunikasjon?

Gutt 15 år
 

Spørsmål

Hei, jeg er en gutt 15 år og skal starte i 10-ende. Jeg har hatt litt trøbbel med fremmedspråk og av den grunn endt opp med engelsk fordypning, og jeg vet at man da må ta 3 år med språk på videregående. Dette er noe jeg har lyst til å unngå. Jeg har tenkt å søke må medie og komunikasjon. Jeg har hørt at på medie og komunikasjon så er det bare engelsk, men gjelder dette alle skoler som tilbyr medie og komunikasjon? Hvis jeg ikke har lyst til å ta medie og komunikasjon, er det noen andre linjer som også ikke har noen andre fremmedspråk enn engelsk?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Så flott at du har begynt å tenke på hva du vil velge på videregående skole!

Først og fremst bør du tenke over hva slags sluttkompetanse du ønsker når du er ferdig med videregående opplæring. Er målet ditt generell studiekompetanse fordi du vil studere på høgskole eller universitet etter vgs, eller er det yrkeskompetanse fordi du ønsker et praktisk yrke og jobbe etter vgs? Du kan lese mer om dette i artikkelen nedenfor.

Du kan søke på alle utdanningsprogram på videregående skole, selv om du ikke har hatt fremmedspråk på ungdomsskolen, men du har helt rett i at det er mulig å unngå fremmedspråk utfra hva du velger.

Hvis du velger et studieforberedende utdanningsprogram må du ha fremmedspråk alle tre årene på vgs. Medier og kommunikasjon har blitt et studieforberedende utdanningsprogram, fra og med dette skoleåret, så hvis du velger dette må du ha fremmedspråk i tre år.

Hvis du velger et yrkesfaglig utdanningsprogram får du ikke fremmedspråk på vgs. Det er mulig å få generell studiekompetanse på alle de yrkesfaglige utdanningsprogrammene, enten ved å velge vg3 påbygging det siste året, eller ved å ta vg4 påbygging etter at man har fått yrkeskompetanse. Du vil uansett ikke få fremmedspråk her.

Håper det var oppklarende. Lykke til med valgene dine!

Med vennlig hilsen 

Veiledningssenteret Follo, i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Yrkesfaglig eller studieforberedende på videregående?

Yrkesfag eller studieforberedende? (colourbox.com)

Videregående skole er inngangsporten til både yrkeslivet og videre studier. Er du forvirra over alle valgmulighetene på videregående? Her er informasjonen som kan hjelpe deg til å ta et valg.

Les mer

Språkvalg på ungdomsskolen

koffert med flagg (colourbox.com)

På ungdomsskolen kan du velge mellom fremmedspråk, norsk/samisk fordypning eller engelsk fordypning. Her finner du informasjon om alternativene, og hvilke konsekvenser valget gir senere.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Skolehverdag
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om skolehverdag