Hopp til hovedinnholdet

Gutt (15) er redd for vann og lurer på om det vil være svømming i gymtimene på vg1.

Gutt 15 år
 

Spørsmål

Hei, jeg er en gutt på 15 år som har nettopp begynt på vg1. Siden vi har gym om ikke så lenge, og skolen er ikke så langt i fra en badehall. Så lurte jeg på om dette betyr at det kommer til å være svømming i gymtimene. Jeg har studiespesialisering som linje, og jeg spør dette spørsmålet fordi jeg er litt redd vann generelt sett.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for at du skriver til oss.

Du lurer på om det vil være svømming i gymtimene fordi skolen er i nærheten av en svømmehall. Jeg kjenner dessverre ikke til læreplanen for gym på vg1 og kan ikke svare deg på om det vil være svømming i løpet av videregående skole. Jeg vil råde deg til å snakke med en gymnastikklærer eller ledelsen på skolen din og få klarhet i det. På mange skoler i dag er det lite svømmeundervisning.

Du skriver at du er redd for vann generelt sett. Det er mange som kjenner seg igjen i det du beskriver, som ikke trives godt med å være i vann, i nærheten av vann eller å svømme. Jeg tror mange opplever at de har lite kontroll og er kanskje redde for å miste kontrollen, eller kanskje også at de kan drukne og dø.

Når man blir redd, får man ofte mange negative tanker, som ofte er litt urealistiske. Angst er en reaksjon som alle mennesker har bruk for, vi trenger at kroppen varsler om når vi er i fare. Men noen ganger kan "alarmen" slå seg på når det ikke er behov for det, og det kan bli vanskelig og slitsomt. Det er ikke alltid så lett å vite helt hva som gjør at en slik redsel kan komme, men vi vet at redsel ofte ledsages av negative tanker og bekymringer.

Det som kan være til hjelp, er å finne mer ut av hvilke tanker som kommer i ulike situasjoner. Hvis man finner mer ut av de negative tankene, kan man jobbe med å utfordre dem og tenke positive tanker. Jeg legger ved noen artikler som kan ha nyttige tips til deg om hvordan du selv kan jobbe for å redusere reaksjonene du beskriver. 

Har du tenkt gjennom hva det er som gjør deg redd? Er det å bade som skremmer deg? Eller redd for det som kan befinne seg i vannet? Er det skummelt å få ansiktet under vann? Eller er det skummelt å få hele kroppen under vann? For å finne ut av hva som kan gjøre deg mindre redd for vann er det viktig å undersøke hva redselen bunner i. Når du har tenkt gjennom dette, kan du prøve å utfordre deg litt og så bli kvitt redselen. Men det kan være en lang prosess, alt ettersom hva årsaken er. En som kan hjelpe deg med å overkomme frykten, er helsesøster på skolen din.
Gjennom samtale kan du få hjelp til å tenke annerledes og få kontroll over de tankene og følelsene du har i forhold til dette med vann. 

Det du kan gjøre på egenhånd er å utfordre frykten litt og litt. Er du redd for å få hele kroppen under vann, så begynn med å vasse litt. Se at det går bra, og gå så litt lenger uti. Men ikke så mye med en gang.
Hvis du er redd for å få ansiktet under vann, så begynn med å kun ha haka under vann. Deretter flytter du gradvis ansiktet lenger ned i vannet. Da ser du at dette går veldig bra og du får en god mestringsfølelse av å ha gjort det!


Lykke til!

Hilsen Helsesøster

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Panikkangst

Jente får angst på gata (colourbox.com)

Panikkanfall er noe alle kan oppleve å få. Det er ikke farlig, men veldig ubehagelig. Har du litt mer kunnskap om hva som skjer i kroppen ved panikkanfall, kan det være til hjelp.

Les mer

Lær å takle vanskelige situasjoner og vonde følelser

Du kan lære deg metoder for å takle vanskelige situasjoner. Om du lærer deg å ta bedre styring over tankene dine, kan du få kontroll over hva du skal gjøre når følelsene er sterke eller vonde.

Les mer

Kaos i hodet og følelser som koker?

Frustrert og lei gutt (colourbox.com)

Ro deg ned og skaff deg oversikt over situasjonen. Lær deg litt "psykologisk førstehjelp" og bruk hjelpehånden for å rydde i tankene.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Skolehverdag
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om skolehverdag