Hopp til hovedinnholdet

Bør jeg gå studiespesialisering når jeg vil satse på håndball?

Jente 16 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg er en jente på 16år som satser på håndball. Jeg lurte på om det å velge studiespesialisering ikke kunne komme i veien for meg? Jeg har veldig lyst å satse på håndball, men jeg er redd jeg ikke kommer langt fordi jeg går på studiespesialiserende linje. Jeg vil komme på landslaget, og jeg vet veien dit er tøff, men man må jobbe hardt for å oppnå drømmen. Så, hva er lurest, å gå på idrettslinje for å være mer sikker på en håndballfremtid eller bare gå studiespesialisering som om det ikke har noe å si?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for spørsmålet ditt!

Så spennende at du er engasjert og klar for å satse på håndball. 

Det er ikke så lett for oss å svare på spørsmålet ditt - dette er noe du må finne ut selv, gjerne i samråd med foreldre og rådgiver på skolen.

Det er jo ikke så lett å spå i fremtiden hva som er det riktige valget. Men det er nok lurt å ikke undervurdere at det kan bli travelt på studiespesialisering, særlg mot slutten. Det er mange som har vært i din situasjon, hvor de vil satse på idretten, men merker at skolen kommer i veien. 

Idrettsfag kan nok være bedre på å tilpasse til når du har travle tider på idretten, og man kan forsøke å lage gode og tilpassede avtaler med skolen. Det fins også to skoler i Norge med Idrettsfag Håndball.

Det kommer også an på hva du tenker om fremtiden. Om du tenker at håndballen er en kort periode, og at studiespesialisering er en fin og god trygghet å falle tilbake på når du vil studere senere i livet. Men det er viktig å huske på at du får generell studiekompetanse med idrettsfag også, så du må liksom ikke velge mellom å kunne studere senere i livet eller ikke.  

Vi har ikke så mange råd å gi, bortsett fra at du bør snakke godt med foreldre/venner, treneren din og særlig skolen også. Fortell dem at du tenker å satse på håndball, og spør om du tror det blir vanskelig å kombinere med studiene. 

Mange som har satset på idrett har fått travle tider på skolen, og en del har valgt seg idrettsfag. Den gode nyheten er at det er mange måter å studere på senere hvis du vektlegger idretten nå, og mange måter å ha det gøy med idrett hvis du vektlegger skolen nå. Og hvis du står på er det mulig å kombinere også.

Snakk med rådgiver, tenk deg godt om, få god informasjon og følg magefølelsen. 

Lykke til!

Vi legger ved en artikkel om akkurat dette du tenker på.

Hilsen René Brunsvik,
Utdannings- og jobbrådgiver

I samarbeid med Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Satse på en idrett

Knyter fotballskoa (colourbox.com)

Hvis man skal satse på en idrett så må man være villig til å prioritere den, og det er viktig å være forberedt på at man ikke kan være med på alt som skjer ellers. Man må ha motivasjon og vilje til å legge inn den ekstra treningsinnsatsen.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Skolehverdag
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om skolehverdag