Hopp til hovedinnholdet

Skal jeg ha varsel hvis karakteren går ned?

Jente 16 år
 

Spørsmål

Hei. jeg går i 10. klasse og nå nærmer det seg jo skoleslutt. På denne tiden er det jo mye som skjer med eksamener og ulike karakterer som skal settes. Jeg har i hovudsak to spørsmål: 1. Før så var det vel slik at man skulle få beskjed, både muntlig og skriftlig, hvis karakteren i et fag sto i fare for å rykke ned. Er det slik enda? og hvis ja, i hvor god tid skal man få beskjed? Og hvis man da ikke får beskjed, hva skjer da? 2. Kan eksamenskarakteren påvirke standpunktkarakteren i et fag? hvis ja, hvor mye har den å si? Håper på svar så fort som mulig!

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Det stemmer at det ikke er et formelt krav på varsel hvis man står i fare for å gå ned i karakter, men elev og foresatte skal varsles skriftlig hvis det er fare for manglende vurdering (IV) eller nedsatt karakter i orden/adferd, se §3-7 i forskrift til Opplæringsloven.

Men generelt skal du jo ha underveisvurdering gjennom året, så du vet hvordan du ligger an.

Eksamenskarakteren påvirker ikke standpunktkarakteren i det hele tatt, men både standpunktkarakteren og eksamenskarakteren kommer på vitnemålet ditt og skal telle med i poengberegningen når du konkurrerer om plass på videregående skole.

Håper det var til hjelp.
Lykke til på eksamen!

Med vennlig hilsen 

Veiledningssenteret Follo, i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Muntlig eksamen - Hvordan fungerer det?

Gutt presenterer eksamensoppgave til lærer (www.colourbox.com)

Hvor lenge varer muntlig eksamen? Når får jeg vite oppgaven? Hvem bestemmer hvilken karakter jeg får? Det er mange som har spørsmål om muntlig eksamen - Vi har laget en oversikt over hva du kan forvente deg.

Les mer

Hva teller for karakteren?

Prøve på skolen (colourbox.com)

Det er ikke tilfeldig hvordan karakterene fastsettes. Her er en oversikt over hva lærerne vektlegger når de setter karakterer.

Les mer

Slik klager du på karakteren

Tall 1-3 tegnet i sanden (colourbox.com)

Misfornøyd med en karakter? Husk at du kan klage på både standpunktkarakterer og eksamenskarakterer. Hvilke frister gjelder og hvordan skal du gå fram?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Skolehverdag
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om skolehverdag