Hopp til hovedinnholdet

Vi skal på klassetur og jeg har angst for å sove borte, hva gjør jeg?

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg skal starte i vg1 nå. Det gleder jeg meg masse til. Men så skal vi på en fjelltur i fem dager og jeg har skikkelig angst for å sove borte. Dagene før vi skal dra klarer jeg ikke spise klarer ikke hygge meg og får nesten ikke sove om nettene. Det er bare en klassetur nå til høsten. På ungdomsskolen var jeg ikke med på Berlinturen vi hadde. Hva skal jeg gjøre ? Det er så flaut. Jeg burde bare bli med på turen, men så tenker jeg at mitt beste er å ikke være med. Jeg gråter så mye og har det så vondt. Noen ganger synes jeg det bare er best om jeg kunne dø! Har løpt ut i skogen flere ganger i håp om at jeg ikke skal bli funnet. Men så vil jeg hjem etter en stund. Hjelp meg !

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente 15 år.

Takk for ditt spørsmål til Ung.no.

Jeg forstår at du gruer deg masse og har lyst til å slippe å dra på tur med klassen om du har angst for å sove borte. Angst er skikkelig ubehagelig og vondt og det første vi mennesker tenker på å gjøre for å slippe angsten, er å rømme. 

Angst er en nyttig følelse om en i fare, men noen ganger oppstår angsten i situasjoner som i utgangspunktet ikke er farlige. Da er angsten både unyttig og plagsom. Den forsterkes om du fortsetter å unngå det du får angst for.

Samtidig er det slik at det forventes at du skal klare å sove borte når du er 15 år, derfor forstår jeg at du synes dette er flaut. Men har du lyst til å komme over denne angsten? Da kan det være lurt å utfordre den.

Kanskje du kan øve deg litt forsiktig på forhånd. Da kan du f.eks. overnatte hos en venninne en natt. Fortelle henne at du synes det er vanskelig og få hjelp og støtte underveis. 

Hvis du bestemmer deg for å reise på klassetur, anbefaler jeg deg å snakke med kontaktlæreren din på skolen. Vær åpen om dine vansker og be om støtte til å klare å gjennomføre turen.

For du er nok ikke den enste som har det slik, og din lærer har nok erfart dette tidligere og har gode råd og trøstende ord å komme med. 

Og tenk på hvor stor seier det blir for deg om du klarer å gjennomføre turen? 

Jeg anbefaler deg også å ta en prat med helsesøster på skolen. Her kan du få gode råd om hva du kan gjøre når følelsene blir for sterke, ved å lære deg litt psykologisk førstehjelp. Sammen kan dere finne ut hvordan du kan øve på å utfordre angsten din.

 

Vennlig hilsen Helsesøster, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Kaos i hodet og følelser som koker?

Frustrert og lei gutt (colourbox.com)

Ro deg ned og skaff deg oversikt over situasjonen. Lær deg litt "psykologisk førstehjelp" og bruk hjelpehånden for å rydde i tankene.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Skolehverdag
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om skolehverdag