Hopp til hovedinnholdet

Hvor mye må jeg betale tilbake?

Jente 19 år
 

Spørsmål

Jeg har akkurat begynt på lærerhøyskolen, men fant raskt ut at det ikke var noe for meg. Nå, etter bare en uke, vurderer jeg sterkt og slutte. Men jeg lurer veldig på hvordan dette går. Jeg har jo fått stipend av lånekassen, men bare en utbetaling, på litt over 20 000kr. I følge mine sider på lanekassen.no er min samlede gjeld på litt over 62 000 kr. Mitt spørsmål i forhold til dette er; Kan jeg betale tilbake disse litt over 20 000 kronene og være ferdig med den delen, eller er jeg nødt til å betale over 60 000kr? Er ikke det litt mye til å bare ha gått en uke på skolen? Mitt andre spørsmål er; Om jeg om f.eks fem år finner ut at jeg vil gå lærerhøgskolen likevel, så kan jeg vel det? Jeg blir ikke utelatt fordi jeg har sluttet en gang tidligere? Håper på et raskt svar, på forhånd takk.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Det er mange som velger å avbryte en utdanning underveis, eller å ikke starte, slik som for deg. Du kan gjerne søke på samme utdanning på nytt senere, du blir ikke "straffet" for å ha sluttet en gang før. Du må konkurrere deg inn på nytt, med karakterene dine fra VGS, på samme måte som du gjorde nå.

Snakk gjerne med en veileder i studenttjenestene før du velger å slutte.

Dersom du ønsker å betale tilbake pengene du har fått i fra Lånekassen, så må du gjerne gjøre det. Da finner du KID- og kontonummer på Dine sider. Der kan du også melde i fra om avbrudd. Du behøver ikke å betale tilbake hele gjelden din.

Med vennlig hilsen 

Veiledningssenteret Follo, i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvordan velger du riktig utdanning?

Skilt med forskjellige yrker

Når man skal velge utdanning har man ofte mange tanker. Her er rådene om hva du bør tenke på FØR du velger utdanning.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Skolehverdag
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om skolehverdag