Hopp til hovedinnholdet

 Spørsmål om ADD og medisiner. Spørsmål om skolehverdagen. 

Gutt 15 år
 

Spørsmål

Hei jeg var hos adhd spessialist hos ppt for2 dager siden tok en add test pà svaret pà testen sa han at han kunne han si at tydet syerkt på add han sa at de var ganske kraftig. Han sa og at han skulle snakke med en lege om min sitvasjon og om medisiner han snakket om ritalin. Jeg er 15 år og kan ikke en gang klokka og jobber med 3klasse pensum i mate går i 9klasse. Er de sansynkig at jeg får medisiner og hvist jeg får de er de mulig at jeg blir mye bedre. Har slit med dette siden 1klasse. Han sa til med der med en gang han så test resultataet at jeg kunne kalle de add. Han vil og ha møte med skolen. Føler at jeg er den eneste som sliter så mye

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei kjære deg.

Du har vært til utredning for ADD. Testene kan tyde på at du har kraftig ADD og spesialisten skulle snakke med legen din om mulige medisiner (Ritalin).

ADD er en komplisert tilstand. Årsaken er sammensatte og en vet ikke alt om ADD ennå. Også behandlingen er sammensatt. Den består av tiltak rundt en (tilrettelegging, samtaler, trening osv). Hvilke tiltak Du eventuelt kan få, avhenger av hvordan akkurat DIN situasjon er. 

Så kan noen også få tilbud om medisiner, f eks Ritalin. Ritalin er forholdsvis sterk. En får det kun etter grundige undersøkelser, og blir fulgt opp tett.

Det er forskjellig hvordan en reagerer på Ritalin. Derfor kan jeg ikke si deg hvordan akkurat DU vil reagere. Men det er jo en sjanse for at du vil fungere bedre i hverdagen og på skolen. Det er det som er håpet.

Jeg beklager at jeg ikke kan gi deg mer sikre svar. Det er vanskelig for meg å gi når jeg ikke kjenner deg og din historie mer. Men dette er spørsmål som du bør stille spesialisten og legen din. Du har rett på informasjon om deg selv og helsen din. Og du har rett til å få det forklart på en måte som du skjønner.

Jeg kan skjønne at det kan være tøft å ha det slik. Du er nok ikke den eneste som sliter, selv om det sikkert kan føles tøft og ensomt nå. Det gode er jo at du kanskje får hjelp til å få det bedre. Det er bra at spesialisten har tatt kontakt med lege og skole, slik at de kan samarbeide for å hjelpe deg.  

 Jeg håper du snart får det bedre, og ønsker deg alt godt! 

Vennlig hilsen legen.

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Ane har ADHD

20-årige Ane fra Stavanger er jente, og har ADHD. På utsiden ser hun ut som ei vanlig jente. Om dagen jobber hun som elektrikerlærling, og på kvelden henger hun med venner. – Men Ane har ADHD, en diagnose folk flest gjerne ser på som en guttegreie.

Les mer

André (15) om det å ha ADHD

André er en av de ca 30.000 barn og ungdom som har ADHD i Norge. ung.no har fått møte André. Hvordan er det egentlig å ha ADHD?

Les mer

Fastlege

Venteværelse hos fastelegen (foto: ung.no)

Fastlegeordningen gir alle innbyggere i Norge rett til å ha en allmennpraktiserende lege som sin faste lege. Frem til du er 16 år skal besøk hos fastlegen være gratis og etter at du er 16 år kan du selv bytte fastlege.

Les mer

Pedagogisk-psykologisk tjeneste (PPT)

PPT skrevet på ei tavle (colourbox.com)

PP-tjenesten er for barn og ungdom som har en vanskelig opplærings- eller oppvekstsituasjon. Den hjelper skolene med å sikre at alle som trenger det får hjelp og støtte.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Helse og sosial på skolen
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om helse og sosial på skolen