Hopp til hovedinnholdet

Teller karakterene i 8. klasse? Jeg vil bli lærer.

Gutt 13 år
 

Spørsmål

Hei, ung.no! Jeg har nettopp begynt på ungdomsskolen, og gjør det bra i fagene så langt. Jeg har fått 6-ere på to engelske grammatikkprøver, pluss en 6- på en engelsk muntlig presentasjon. I tillegg har jeg fått 5+ i min første KRLE-prøve. Men, i kunst og håndverk fikk jeg en 3-er i min aller første oppgave, og i første oppgave på valgfag fikk jeg 3+. Jeg er litt bekymra for at valgfag og K/H skal ødelegge karaktersnittet mitt, men har 8. klassekarakterene noe å si for videregående opplæring? Jeg vil bli grunnskolelærer, og vil ikke at to fag skal ødelegge alt. Takker for svar!

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for spørsmålet ditt! Skjønner kjempegodt at du lurer!

Aller først må vi si at det virker som du har fått en kjempefin start på ungdomsskolen, med noen veldig gode karakterer å vise til! Det er imponerende. 

Nei, vi kan betrygge deg med at disse karakterene dine ikke vil ødelegge noe for deg fremover. Slett ikke. 

Karakterene du får på ungdomsskolen har ikke noe å si for å komme inn på høyere utdanning senere. De har bare noe å si i tilfelle det er vanskelig å komme inn på akkurat den videregående skolen du har lyst til - hvis det er en populær skole med mange søkere, bruker de karakterene til å bestemme hvem som kommer inn. 

Men du har rett og krav på å komme inn på videregående uansett, så det vil gå bra uansett. 

Det er først på videregående at karakterene begynner å telle. Og selv da har du hele tre år på å få gode karakterer.

Du kan lese om å bli lærer på denne siden på utdanning.no, og i denne artikkelen vi har skrevet. Det vil nok være fint rom til å ha noen treere for deg også på videregående.

Det er i hvert fall ikke farlig at du har fått noen treere nå. Du har jo i tillegg fått noen andre kjempegode karakterer. Så vi tenker at dette trenger du ikke stresse med i det hele tatt nå! Gjør det du kan for å lære så mye som mulig, ha det så hyggelig som mulig og få så gode karakterer som mulig - og så har du mange år på deg på å bestemme deg for hva du vil bli, og finpusse på karaktersnittet ditt :)

Vi ønsker deg lykke til! Pust ut, gjør så godt du kan og kos deg på skolen :)

Hilsen René,
Utdannings- og jobbrådgiver

I samarbeid med Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Vil du bli lærer?

Lære foran en klasse (colourbox.com)

Det vil alltid være behov for engasjerte og gode lærere. Lærere kan jobbe i både barneskolen, ungdomsskolen, videregående skole, voksenopplæringen, samt andre steder i samfunnet der det undervises eller drives opplæring.

Les mer

Les mer om yrker og utdanning som kan passe deg

Gutt søker på laptopen sin (colourbox.com)

Har du funnet drømmeyrket, men lurer på hvilken utdanning du trenger? På utdanning.no finner du alt du trenger av informasjon om utdanninger og yrker.

Les mer

Hvor gode karakterer må du ha for å komme inn?

Laptop med siden til utdanning.no åpen (foto: ung.no)

Er du usikker på hvor mange poeng du må ha for å søke videregående skole eller høyere utdanning? Denne artikkelen viser hvordan du kan regne det ut selv.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Skolehverdag
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om skolehverdag