Hopp til hovedinnholdet

Har jeg lov til å bære vanlig kniv i slire i bygg buksen på vei hjem fra skolen da jeg bruker kniv på skolen pga skolegang som bygg og anlegg, og jobber hjemme og må derfor ha kniven hjemme?

Gutt 17 år
 

Spørsmål

Har jeg lov til å bære vanlig kniv i slire i bygg buksen på vei hjem fra skolen da jeg bruker kniv på skolen pga skolegang som bygg og anlegg, og jobber hjemme og må derfor ha kniven hjemme

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Utgangspunktet er at man ikke har lov til å bære kniv eller andre våpen på offentlig sted, se straffeloven § 189. Men det er noen unntak fra dette: "Forbudet i første og annet ledd gjelder ikke skytevåpen, kniv eller annet redskap som brukes til, bæres eller medbringes i forbindelse med arbeid, friluftsliv eller et annet aktverdig formål."

Siden du går på bygg og anlegg og trenger kniven på skolen vil nok dette regnes som aktverdig formål slik at du kan gå med kniven til og fra skolen. I denne artikkelen fra Aftenposten kan du lese om et eksempel der politiet vurderte at en rørlegger hadde brutt straffeloven ved å ha med seg arbeidskniven sin på offentlig sted.

Hilsen juristen, Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Skolehverdag
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om skolehverdag