Hopp til hovedinnholdet

Vet ikke hvilken videregående jeg skal velge?

Jente 15 år
 

Spørsmål

Jeg har er problem, det er hvilken videregående jeg skal starte på til høsten. Jeg står imellom Valler og Nadderud VGs, flinke skoler. Jeg har veldig lyst til å komme opp til medisin studiet og trenger derfor toppkarakterer i alle fag, foreløpig ligger snittet mitt på 5,2 så ett stykke må jeg. Men dilemmaet mitt er at jeg er ganske høyt oppe i rangstigen og kjenner utrolig mane her i Bærum. Hvis jeg skulle ha startet på Valler, risikerer jeg å bli kalt for en taper aiden jeg går på nærdeskole, ikke dra ut så mange ganger, ettersom skolen har ryktet at den er sær og full av tapere fra alle ungdomsskolene, men samtidig vil det være enklere for meg å få bedre karakterer enn i Nadderud som har snitt på 5,1. Jeg vil også gå på Nadderud fordi miljø passer meg bedre, og er en av de mest sosiale skolene på fritiden, men da er jeg redd for at det blir drit vanskelig å få 60 studiepoeng. Disse 3 årene er viktig for meg, spesielt overgangen fra 10 til 1, ettersom mange vet hvem jeg er. Hjelp!

Besvart 07.12.2017 12:16
 

Svar
Hei

Takk for spørsmålet ditt! Du står foran et spennende valg, og vi forstår at det ikke er lett å vite hva som er best for deg! 

Videregående er en spennende tid, og en ny tid. Klassesammensetningen og elevene vil bli nye, du vil få nye fag og lærere, og det markerer en ny periode i livet ditt. 

Vi syns det høres ut som at du har tenkt godt gjennom de to ulike alternativene dine. Vi vet ikke hvilken av disse skolene som ville passet deg best, men vi vil tippe at du kunne trivdes godt på begge to.

Det virker som du står mellom valget mellom 1) sosial skole, men vanskeligere å få gode karakter og 2) mindre sosial skole, men lettere å få gode karakterer.

Dette er nok godt tenkt av deg, men vi har likevel lyst til å supplere med et par tanker. Den ene er at det sosiale ofte endrer seg litt på videregående. De rundt deg blir eldre, de gamle gjengene begynner i ulike klasser, du vil møte nye folk. Vi tror ikke det er så enkelt som at en skole ikke er sosial, mens den andre er sosial. Det kan finnes mye fine, nye folk på begge skoler. 

Samtidig tror vi også det vil være mulig å begynne på den sosiale skolen, men fremdeles gjøre det bra på skolen. Det er selvfølgelig du som kjenner deg selv og miljøet ditt best. Men det er jo ikke sikkert det er umulig å få jobbet godt, selv om du har mange venner og mye som skjer rundt deg.

Det sosiale er viktig i din alder, og det er skolearbeidet også. Vi vet ikke hvilken skole som er best for deg, men har tro på at du ikke velger bort det ene foran det andre. Vi tror at du kunne trivdes bedre sosialt på Valler enn du er redd for, og at du kunne jobbet bedre med skolen på Nadderud enn du er redd for.

Du skriver at du er veldig sosial og at mange vet hvem du er. Dette kan være kjempeflott, men også slitsomt. Det viktigste er at du begynner på en skole som DU har lyst til, og som føles riktig for deg. Det kan være mye press i å føle at andre "følger med på hva du gjør". Men forhåpentligvis vil dette presset legge seg litt - og det viktigste er at du blir trygg til å velge den skolen du har mest lyst til.

Vi tror du kommer til å få til både å være sosial og jobbe godt med skolen, uansett hvilken skole du velger. 

Vi anbefaler deg å snakke med rådgiver eller lærer på skolen din om dette, og gjerne med noen gode klassevenner eller foreldre/familie. 

Vi har tro på at du får det fint uansett! Velg det som du har mest lyst til, og fokuser på å få til begge tingene som er viktig for deg, uansett hvilken skole det blir :)

Hilsen René,
Utdannings- og jobbrådgiver

I samarbeid med Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvordan få bedre karakterer?

Gutt foran PC (colourbox.com)

Det er ikke alltid lett å oppnå gode karakter, men hvordan kan du gjøre det bedre enn sist? Få tipsene her!

Les mer

VGS: Her er utdanningsprogrammene du kan velge mellom

Søk Vigo.no

Vil du utdanne deg ferdig til et yrke på videregående, eller tenker du å studere videre? Les om alle utdanningsprogrammene du kan velge på videregående her.

Les mer

Les mer om yrker og utdanning som kan passe deg

Gutt sitter og tenker (colourbox.com)

Har du funnet drømmeyrket, men lurer på hvilken utdanning du trenger? På utdanning.no finner du alt du trenger av informasjon om utdanninger og yrker.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Skolehverdag
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om skolehverdag