Hopp til hovedinnholdet

Kan jeg gå ut i lære etter vg1?

Gutt 17 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg lurer på om man kan gå 4 år lærling etter bare ett år på yrkesfag? Altså jeg går bygg og anleggsteknikk vg1 og tror jeg har for lavt snitt for å komme inn på anleggsteknikk neste år. (Søkte bare anlegg men på 3 skoler.) Har hørt at man kan gå 1år skole 4 år lærling i stedet for 2 år skole og 2 år lærling. Og får jeg fagbrev om det er sant?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Det kan være mulig å begynne direkte i lære etter vg1, uten å ta vg2 først. Da blir læretida forlenget for å erstatte programfagene, til sammen cirka tre år som lærling. Du må uansett ta fellesfagene på vg2 (norsk, engelsk og samfunnsfag), med mindre du har dem fra før. I tillegg må du bestå en teoretisk eksamen før du går opp til fagprøven. Du får helt vanlig fagbrev når du er ferdig.

Det er bedriften selv som bestemmer om de tar inn en lærling på det grunnlaget. Du må selv bruke nettverket ditt og aktivt søke læreplass. Her kan det være stor variasjon i muligheter fra fylke til fylke, og fra bransje til bransje.

Snakk også med kontaktlærer og med rådgiver på skolen din om det du lurer på.

Lykke til!

Med vennlig hilsen 

Veiledningssenteret Follo, i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Lærlingers rettigheter og plikter

lærling (colourbox.com)

Er du ferdig med Vg2 og skal bli lærling i bedrift? Da er det mange ting å huske på. Pass på at du gjør det som kreves av deg, og at du får de rettighetene du har krav på!

Les mer

Slik skaffer du læreplass

søke læreplass (colourbox.com)

Går du et yrkesfaglig utdanningsprogram? Skal du snart ut i læretid, men er litt usikker på hva det egentlig innebærer? For å kapre læreplass i drømmebedriften, er det lurt å starte jakten tidlig!

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Skolehverdag
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om skolehverdag