Hopp til hovedinnholdet

Vil man bli tatt for plagiat om man oversetter en engelsk tekst til norsk?

Gutt 15 år
 

Spørsmål

Hei, på skolen skriver vi en bokanmeldelse om boka Corlaline. vennen min fant en side hvor noen hadde sj\kriv om boka på nork. og han kopierer det som står der bare han han oversetter det til engelsk. jeg sa at han ikke burde gjøre det men han hører ikke etter. jeg vet lærerene har et program som gjør at de kan se om du har kopiert fra nettsider, men vil de finne det ut vis han har oversatt det til engelsk? Takk på forhond:)

Besvart 28.09.2018 15:31
 

Svar
Hei

Takk for spørsmålet, og veldig bra at du oppfordrer vennen din til å ikke begå plagiat. 

Du har helt rett, lærerne har plagiatkontroll på den digitale læringsplattformen (fks. Itslearning eller Fronter) elevene sender inn arbeidet sitt på, dog vil ikke plagiatkontrollen nødvendigvis merke en oversetting fra engelsk til norsk. Plagiatkontrollen vil i hovedsak ta tekster, eller deler av tekster, som er skrevet direkte av. Det du bør fortelle vennen din er at mange tenker likt som han, og det kan derfor hende flere andre har gjort eksakt det samme tidligere - og han kan bli tatt gjennom plagiatkontrollen på den måten i stedet. Plagiatkontrollen sjekker nemlig opp tekster andre elever på samme digitale læringsplattform har skrevet også. 

En annen ting du kan si til vennen din er at om man blir tatt for plagiat kan man risikere å ikke få karakter, samt nedsatt oppførselskarakter. Det er ikke verdt det. 

Du kan også oppfordre han til å heller bruke teksten som inspirasjon og sitere fra tidligere verk, dog må han passe på kildekritikk - altså at informasjonen han har hentet er fra en kredibel kilde. Brukerstyrte debattsider uten eksperter og tidligere elevarbeid som er lagt ut på nettet er for eksempel ikke kredible kilder. 

Om du har lyst å lese mer om den integrerte plagieringskontrollen, kan du for eksempel sjekke Itslearning sin introduksjon HER

Gjerne les linken om juks på skolen lengre ned. 

Håper dette var oppklarende, og håper du får overtalt vennen din til å slutte å plagiere. 

 Hilsen ungdomsskolelærer i samarbeid med Ung.no
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Jukser du på skolen?

Jukselapp (www.colourbox.com)

Har du tatt snarveier og jukset på en prøve eller en eksamen før? Har du funnet en god setning og skrevet den som din egen på en innlevering? Dette er ikke lov i skolen, og kan ha alvorlige konsekvenser.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Skolehverdag
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om skolehverdag