Hopp til hovedinnholdet

Jeg har mange negative tanker om meg selv, Hvordan få det til å gå over?

Jente 13 år
 

Spørsmål

Hei, jeg er en jente på 13 år.Jeg har nesten nettop begynt på ungdomskolen og jeg vet ikke helt hva jeg syntes. Jeg våkner om morningen og tenker at jeg gleder meg til skolen,jeg går rundt og tenker at jeg gleder meg, men gjør jeg det? Jeg liker timene fordi klassen min er morsom og jeg elsker følelsen av å sitte ved siden av bestevennen min å ha latterkrampe når vi egentlig ikke kan le. Men når jeg kommer på skolen begynner jeg å svette, jeg får luft i magen og den lager rare lyder,jeg har vondt i magen,føler at jeg lukter vondt, ikke har kule nok klær,at jeg er stygg.Jeg sitter i timen og kjenner hjertet som banker hardt og fort fordi jeg er redd for å bli spurt om noe jeg ikke kan svaret på.Sånn er det helt fra jeg står opp om morningen og helt til jeg kommer hjem fra skolen. Jeg kan ikke gå i grå gensere fordi jeg får helt sjuke svetteringer av å sitte stille? Jeg skjønner ingenting? Gruer jeg meg til skolen? Hvordan får jeg alt dette til å gå over? Hvordan ikke føle meg så stygg?

Besvart 08.11.2018 23:14
 

Svar
Hei!

Så fint at du skriver til ung.no!

Jeg forstår deg slik at du er usikker og har blandede følelser når det gjelder dette med å skulle på skolen.

Du liker timene og at du opplever at klassen din er morsom. Det er fint og bra. Tenk å få ha en bestevenn du elsker å sitte ved siden av og å få latterkrampe sammen med. Det er litt befriende, selv om dere vet at dere kanskje ikke "har lov". Å kjenne felleskap med venner og klassekamerater er verdifullt og viktig. Ta vare på dette vennskapet.

Du har likevel tanker om deg selv, som bidrar til å ødelegge mye av gleden du føler med klassen din og vennene dine. Dette gjør deg usikker og gir deg mye kroppslig ubehag og føler deg stygg. Denne situasjonen tar tydeligvis mye energi fra deg og gjør deg forvirret og usikker på om du egentlig gleder deg til å gå på skolen. Jeg tenker at de negative tankene dine kanskje handler om selvbildet og selvtilliten din.

Det er flott at du ønsker å finne ut hvordan du kan få det bedre.

Det er mye du selv kan gjøre for å få en endring, men det vil kreve litt av deg. Du trenger å få hjelp med hvordan du kan forandre det automatiske og negative tankemønsteret du har om deg selv.

Jeg råder deg til å snakke med helsesøster på skolen. Du kan ta screenshot av det du har skrevet til oss og vis henne. Helsesøster er vant il å hjelpe ungdommer som strever med slike tanker.

Jeg legger ved noen artikler under, som jeg også råder deg til å lese.

Håper du får god hjelp og ønsker deg lykke til!

 

 

 

 

 

Vennlig hilsen helsesøster, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Selvtillit og selvfølelse

Fornøyd gutt (colourbox.com)

Har du dårlig selvtillit eller selvfølelse? Hva er forskjellen på de to, og hvordan kan du få god selvfølelse og passe god selvtillit?

Les mer

Hva er stress?

Tenåringsgutt lener seg over en haug med bøker og ser sliten ut. (www.colourbox.com)

Stress er et ord vi bruker hele tiden uten å tenke særlig over hva vi legger i det. Men hva betyr det egentlig? Hva skjer i kroppen når vi er stressa?

Les mer

Luft i magen?

Luft i magen (colourbox.com)

Alle promper! Det er helt naturlig og normalt! Men noen ganger kan man bli så oppblåst og føle at man må prompe så ofte at det er vondt og plagsomt.

Les mer

Kaos i hodet og følelser som koker?

Frustrert og lei gutt (colourbox.com)

Ro deg ned og skaff deg oversikt over situasjonen. Lær deg litt "psykologisk førstehjelp" og bruk hjelpehånden for å rydde i tankene.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Skolehverdag
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om skolehverdag