Hopp til hovedinnholdet

Hvilke fag kommer på vitnemålet?

Jente 16 år
 

Spørsmål

Hei, jeg er ei 16 år gammel jente som går i 1. klasse på vgs. Jeg skal regne ut hvilke karakterer jeg må gå ut av vgs med for at jeg skal komme inn på mitt ønskede studie. Problemet er at jeg ikke er sikker på hvilke og hvor mange karakterer jeg skal ha på vitnemålet mitt. Derfor får jeg ikke regnet ikke regnet ut snittet og bestemt meg for hvilke karakter jeg må ha i hvert fag. Jeg går studieforberedende og skal i 2. klasse gå vidre til SSØ. Jeg går p-matte og har spansk som er obligatorisk i to år. Jeg vet vi skal velge programfag til neste år, men jeg har fortsatt ikke bestemt meg for hvilke. Det jeg lurer på er hvor mange karakterer og hvilke fag som skal stå på vitnemålet slik at jeg kan finne it av hva jeg må få i de ulike fagene (se bort i fra programfag siden jeg ikke har bestemt meg, men jeg vet fortsatt ikke hvor mange programfag jeg må velge til neste år). Håper dette var forståelig og takk uansett.

Besvart 14.01.2019 15:38
 

Svar
Hei

Det er veldig nyttig å vite hvilke fag som kommer på vitnemålet etter vg3. Antagelig er det flere i klassen din som lurer på det samme, så vi anbefaler at du ber kontaktlæreren din om å gå gjennom det i plenum.

Tommelfingerregelen på Studiespesialisering er at du skal ha tre valgfrie programfag + matematikk på vg2, og tre valgfrie programfag på vg3. Alle disse karakterene kommer på vitnemålet ditt, i tillegg til fellesfagene.

Blant programfagene du velger må du ha minst 2 fordypninger innen samme programområde (enten innen realfag eller innen språk/samfunnsfag/økonomi) for å få et godkjent vitnemål med generell studiekompetanse. Resten kan velges fritt fra alle de studieforberedende utdanningsprogrammene.

Du kan lese mer om fagvalget i artikkelen nedenfor.

Du finner eksempler på vitnemål på hjemmesiden til Utdanningsdirektoratet. Bruk også karakterkalkulatoren til utdanning.no.

Lykke til!

Med vennlig hilsen 

Veiledningssenteret Follo, i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvor gode karakterer må du ha for å komme inn?

Poeng utdanning

Er du usikker på hvor mange poeng du må ha for å søke videregående skole eller høyere utdanning? Denne artikkelen viser hvordan du kan regne det ut selv.

Les mer

Fagvalg på studiespesialisering

Gutt sitter på sofakanten og tenker. Virker usikker og irritert.

Lurer du på hva programfag er og hvilke du eventuelt bør velge? Her får du en liten oversikt som kan hjelpe deg.

Les mer

Førstegangsvitnemål og ordinær kvote - for opptak på videre studier

Jente ligger på senga med pcen (colourbox.com)

Skal du snart søke høgskoler eller universitet? Er du usikker på hvordan du ligger an og hvilken kvote du vurderes i når du søker? Merk at i kvoten for førstegangsvitnemål er det ofte litt lavere poenggrenser for å komme inn enn i ordinær kvote.

Les mer

Opptakskrav til høyere utdanning

En matteprøve ligger på bordet sammen med en blyant og en kalkulator

Lurer du på om du trenger noen spesielle fag eller karakterer fra videregående for å komme inn på drømmestudiet? Eller bare lurer du på hva som er lurt å velge? Her får du en liten oversikt som kan hjelpe deg.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Skolehverdag
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om skolehverdag